24 Şubat 2012 Cuma 11:10
1760 Okunma
Sağlık için doğru beslenme
Diyetisyen Berna Ertuğ, soğukla mücadelede, vücut direncinin antioksidan etkiye sahip A, C, E vitaminlerinden zengin, çinko gibi minerallerin bulunduğu, prebiyotik ve probiyotik içeren gıdalar ile desteklenmesi; omega-3 ve omega-9 yağ asitlerinin alımının artırılmasının önemli olduğunu belirtti. C vitamininin vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağladığını anlatan Ertuğ, şöyle konuştu: “Savunma sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir silah olan bu vitamin yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnıbahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinlerde bol miktarda bulunur. C vitamini kaybını önlemek için salataların, meyve suları gibi tüketmeden hemen önce hazırlanması gerekir. Antioksidan özelliği olan E vitamini açısından zengin kaynaklar olan fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, tahin gibi besinleri tüketmeye özen gösterilmeli. Ara öğünlerde günlük en fazla 10 adet badem veya 10 fındık yenmeli.”

A vitamininin vücudu enfeksiyonlara karşı koruduğuna dikkat çeken Ertuğ, şunları söyledi: “Antienfeksiyon vitamin olarak da bilinen bu vitamin yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunur.”

Çinkolu besinlerin önemi

Çinko yönünden zengin besinler tüketilmesinin önemini de vurgulayan Ertuğ, çinko eksikliğinin enfeksiyonların görülme sıklığını artırdığını kaydederek, çinko kaynaklarının kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler ile fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagiller olduğunu ifade etti.

Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitlerinin güçlü bir antioksidan olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Ertuğ, “Zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlarda bulunan omega-9 yağ asitleri de bağışıklık sistemini olumlu etkiler” diye konuştu.

Bağırsak florasını güçlendirerek mide-bağırsak (gastrointestinal) sistem enfeksiyonlarına karşı direnç oluşturulmasını sağlayan probiyotik ve prebiyotiklerin antimikrobiyal aktiviteyi üst düzeyde tutup anti tümör özelliği de gösterdiğini hatırlatan Ertuğ, kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yapılması gerekenleri anlattı.

Ertuğ, bunları şöyle sıraladı: “Öğünlerinizde mutlaka yoğurt, ayran veya kefir olmalı, sütlü tatlılar tercih edilmeli, her öğünde bol limonlu mevsim yeşilliklerinden oluşan salata tüketilmeli, salatalara mutlaka 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon eklenmeli, ara öğünlerde mandalina, kivi, portakal, elma, greyfurt gibi taze meyveler tercih edilmeli, bitki çaylarından özellikle kuşburnu, ıhlamur, ahududu, böğürtlen ve meyve çaylarına ağırlık verilmeli, haftada en az 2 gün mutlaka balık tüketilmeli, haftada 2-3 gün kuru baklagil yenmeli, kahvaltıda süt, peynir ve yumurtadan herhangi biri ya da ikisini bulundurulmalı.” (İHA)
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100