29 Ekim 2005 Cumartesi 00:00
183 Okunma
Sağlıklı beslenen hastalıktan korunuyor
Kış mevsiminde hastalıktan korunmanın püf noktasının dengeli ve sağlıklı beslenmek olduğunu vurgulayan uzmanlar, hangi yiyeceklerden kaçınıp hangilerini tercih etmemiz gerektiğini şöyle sıralıyor... ~|~ Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kurtuluş Ergün, uzun ve sıcak geçen yaz günlerinin ardından, kış mevsiminin etkisini göstermeye başladığına dikkat çekerek, "Vücut direncinin azalmasıyla baş gösteren gripten korunmak için bol bol C vitamini tüketilmelidir. Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı ve margarinleri tüketmekten kaçınılmalıdır. Artan D vitamini ihtiyacını karşılamak için kışın daha fazla balık tüketmeye dikkat edilmelidir. Kırmızı et yerine beyaz et veya balık eti tercih edilmelidir" dedi. Esra Kurtuluş Ergün, kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinin başında kurubaklagiller geldiğini vurgulayarak, "Özellikle etli kuru fasulye veya nohutu haftada en az bir gün tüketilmeli. Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kurubaklagiller iyi birer protein kaynağıdır. Bu nedenle, yemeklerimize lezzet vermek ve besleyici değerini artırmak için eklediğimiz et veya kıymaya gerek kalmamaktadır. Etimizi, protein yönünden fakir olan sebzelerle beraber tüketmekte fayda vardır" diye konuştu.

C vitamini şart

Kış mevsiminin geldiğinin habercilerinden birisinin de grip salgını olduğunu belirten Ergün, "Vücut direncinin azalmasıyla baş gösteren gripten korunmak aslında çok kolay. Çocukluğumuzdan bugüne kadar sürekli duyduğumuz uyarı, kış aylarında daha fazla C vitamini tüketmek için bolca limon, portakal gibi turunçgillerle beslenmemiz gerektiği. Ancak, özellikle kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamini miktarının, portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazla olduğunu unutmamak gerekir" dedi.
Tereyağından kaçınılmalı
Esra Kurtuluş Ergün, kış mevsiminde beslenme alışkanlığında meydana gelen değişikliklerden birisinin de daha yağlı yiyeceklerin tüketilmesi olduğunu hatırlatarak, "Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı ve margarinleri tüketmekten kaçınmalı, yemeklerimize ekleyeceğimiz zeytinyağı ve diğer sıvı yağları ise kontrollü tüketmeliyiz. Yazın bolca tükettiğimiz salata da öğle ve akşam yemeklerimizin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olmalıdır. Özellikle fazla kilo problemi olan kişiler için ton balığı ile hazırlanan domates salatası, akşam öğünü için ideal bir yiyecektir" diye konuştu.

Beyaz eti tercih edin

Mevsime bağlı sebeplerden dolayı tazesini bulmakta zorlanıldığı için daha az tüketilen sebze yemeklerini, kışın da aynı sıklıkla tüketmek gerektiğini kaydeden Ergün, dondurulmuş veya konserve edilmiş sebzeleri kullanarak yiyeceklerin çeşitlendirebileceğini söyledi. Ergün, kış mevsiminde güneşin yüzünü daha az gösterdiğinden, D vitamininden yoksun kalındığını ifade ederek, "Özellikle kemik ve diş gelişimi için önemli olan D vitamininin diğer bir kaynağı da balıktır. Artan D vitamini ihtiyacımızı karşılamak için kışın daha fazla balık tüketmeye dikkat etmeliyiz. Yazın olduğu gibi kış mevsiminde de kızartma ve kavurmadan kaçınmalı, yağ tüketimimize dikkat etmeliyiz. Kırmızı et yerine beyaz et veya balık eti, öğünlerimizin vazgeçilmez yiyeceği olmadır" dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner122

banner121