Bu haber kez okundu.

‘Şeker değil, aşırı tüketim şişmanlatıyor’

Türkiye’de ise üretimin daha çok şeker pancarı ve mısırdan yapıldığı bilgisini veren Akyüz, pancardan üretimin daha maliyetli olduğunu bildirerek, “Yüksek maliyet dolayısıyla Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye’de kota sistemi uygulanıyor. AB, altyapısını yaparak bugün maliyetlerini dünya fiyatları seviyesine getirdi. 2017’de AB’de şeker üretimine yönelik kotalar tamamen kalkıyor. 2017’de dünyada kota sistemi uygulanan tek ülke biz olacağız” diye konuştu. 

Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizdeki şeker, Japonya’dan sonra dünyanın en pahalı şekeri. Gıda sanayimizin önünde bu bir engel. 4 yıl önce Sanayi Bakanlığınca hazırlanarak TBMM’ye sunulan kanun tasarısı hala komisyonda bekliyor. 2017’den sonra bu kanunla devam ettiğimiz sürece bizim dış dünyayla rekabet etme şansımız yok. Türkiye’den 4 saatlik uçuşla gidilen bölgede 900 milyon insan yaşıyor. Bizim 4 saatte ulaşabileceğimiz insanlar bunlar ve bu ülkelerin yaptığı gıda ticareti 1,5 trilyon dolar. Bizim ihracatımız 15 milyar dolar. Bizim gıda sanayimizin ham madde sorunu yok, tek sorunumuz ham maddeleri dünya fiyatlarından alamıyoruz. En büyük sıkıntımız bu.”

‘Şeker, zehir değildir’

Son günlerde kamuoyunda “şeker zehirdir” algısı oluşturulmaya çalışıldığına işaret eden Akyüz, oluşturdukları Akademik Araştırma Kurulunda sektörle ilgili her türlü iddia ve söylentinin bilimsel sonuçlarını araştırdıklarını anlattı. Glikozsuz baklava üretiminin mümkün olmadığını dile getiren Akyüz, şunları kaydetti: “Analizini yaptığınız zaman içinde mutlaka glikozu bulursunuz. Bulmamanız söz konusu değil. Sorun, yapılan yanlışların gerçekleşiyor olması ve yapanın da yanına kalıyor olması. Bunun sonucunda kamu algısı değişiyor. Bir baklavacı çıkıyor diyor ki ‘Benim ürünümde glikoz yoktur.’ Mümkün değil olmaması ama kamu, ‘glikoz zararlıymış’ gibi düşünmeye başlıyor. Glikoz yemezseniz kafanız çalışmaz. O zaman vücudunuz, aldığınız diğer gıdalardan glikoz çıkartmak mecburiyetinde kalır, proteini parçalar, proteinden glikoz yapar. Bunu karaciğer yapabilir ama karaciğer yaptığı zaman bir yan ürün çıkar, buna da keton derler. Bu keton, gider böbreklerinizde yoğunlaşır. Sonunda sizi hasta eder, böbreklerinizden olursunuz. İstediğiniz kadar glikoz yemeyin, vücut o glikozu temin etmek mecburiyetinde. Beyin başka türlü çalışmaz ama fazlası da zarar. Her şeyin fazlası zarar. Özetle şeker, zehir değildir.” HABER MERKEZİ 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100