08 Şubat 2006 Çarşamba 00:00
229 Okunma
Şifalı bitkiler gerektiği gibi değerlendirilmiyor
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahim Anşin, Türkiye'de yetişen yaklaşık 10 bin bitki türünden ancak 500'ünün tedavi amaçlı kullanıldığını söyledi. ~|~

Prof. Dr. Anşin, dünyada bugün gıda olarak yetiştirilen kültür bitkileri sayısının 3 bin civarında olduğunu belirterek, "Buna karşın doğada yetişen ve doğrudan doğruya gıda ya da tıbbi olarak kullanılan doğal bitkilerin sayısı 20 bin civarındadır" dedi. Dünyada 750 bin ila 1 milyon arasında bitki taksonu bulunduğunun tahmin edildiğini ifade eden Prof. Dr. Anşin, şöyle konuştu: "Türkiye'de yetişen yaklaşık 10 bin bitki türünden, ancak 500'ü tedavi amaçlı kullanılıyor. Yakın çevremizde bulunan, ancak çoğu kez ihmal edilip yararlanmadığımız çok sayıda şifalı bitki var. Bu bitkiler maalesef ihmal edilmektedir."

Prof. Dr. Anşin, bitkilerden şifa ya da gıda olarak yararlanılırken çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Aksi takdirde doğada yetişen çok sayıda bitki ve mantar türünün, az ya da çok oranda zehirli bileşikler içerdiğinden ölümlere yol açtığı bilinmektedir. Ülkemiz, doğal kaynaklar bakımından önemli konumda bulunmaktadır ve bitkiler açısından oldukça zengin floristik yapıya sahiptir. Türkiye'de orman, çayır ve meralarda doğal olarak yetişen birçok ağaç, çalı ve otsu bitkilerin kabuk, yaprak, çiçek, meyve, tohum ve kökleri, değişik endüstriyel alanlarda ve gıda olarak değerlendirilmektedir."
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner122

banner121