Yüksek tansiyonun başlıca sabapları arasında yanlış beslenme alışkanlıkları ve şişmanlık gösteriliyor. Tuz damarlarda büzücü ve kasıcı bir özellik oluşturduğundan, tuzlu yiyecekler tüketmek de tansiyonun yükselmesine yol açıyor. Stresli bir hayat, hareketsizlik, diyabet hastalığı ve genetik özellikler yine hipertansiyona neden olan faktörler arasında yer alıyor. Hipertansiyon hastaları özellikle renkli sebze ve meyve tüketimine dikkat etmeli; yüksek kalorili, yağlı hayvansal gıdalardan da uzak durmalıdır.
Bilimsel olarak ispatlandıAnadolu Sağlık Merkezi'nden Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Ertan Ökmen, özellikle havuç, portakal gibi renkli sebze ve meyvelerde bulunan flavanoidin hipertansiyona çok iyi geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Antioksidan da denilen bu madde, kakaonun içinde oldukça yüksek miktarda bulunuyor. Bu nedenle kakao oranının yüksek olduğu siyah çikolata, hipertansiyona çok iyi gelen bir yiyecek. Kakaonun tansiyonu düşürdüğü, Panama açıklarındaki Kuna Adası'nda yaşayan yerlilerin şehre göç eçmesiyle ortaya çıkıyor. Kakao tüketiminin çok fazla olduğu ada yerlileri, şehre göç etmelerinin ardından yüksek tansiyon problemiyle karşılaşıyor."