11 Şubat 2006 Cumartesi 00:00
275 Okunma
Taş fırın ekmekler kanserojen içeriyor
Eskiden "kara fırın" denirdi, tuğladan örülmüş kubbeli fırınlara. Bunlarda, yuvarlak somun ekmeğiyle uzun francala odun ateşiyle pişerdi. ~|~

Ancak ne olduysa oldu, Türkiye yeniden odun ateşiyle ekmek pişiren kara fırınlara döndü. "Odun ekmeği", "taş fırın ekmeği", "köy ekmeği" adı altında, sakıncalı olduğu için yasaklanan yöntemle pişirilen ekmekler moda oldu. Kara fırınlarda, odun ya da fuel oil ateşinde pişirilen ekmek sağlığa zararlıydı. Odunun ve fuel oilin yanarken çıkardığı karbon monoksit, karbon dioksit, kükürt monoksit gibi zehirli gazlar, hemen ateşin yanı başında pişen ekmeğin içine nüfuz ediyor ve sağlık açısından sakınca oluşturuyordu. Tavanı ve tabanı tuğla olan bu fırınlarda yanan odunun külü, kömürü ya da fuel oilden ekmeğin üstüne saçılan kurum zerrecikleri, vücudumuzda habis bir hastalığı tetikleyebilecek tehlikelere yol açıyordu. Bu nedenle ekmeğin, kara fırında odun ya da fuel oil ateşinin yanı başında değil, fenni fırında ateşe maruz kalmadan pişmesi gerekiyordu. Kara fırınların yasaklanmasının ardından fırıncılar, ekmek pişirmek için katlı ve döner fırınlar kullanmaya başladı. Bu fırınlarda pişen ekmekler ateşle temas etmiyordu. "Cehennemlik" denen bölmede yanan fuel oilin ısıttığı hava, diğer bölmedeki ekmek hamurlarının üzerine sirkülasyon fanıyla püskürtülerek, pişirme işlemi sağlıklı bir şekilde yapılıyordu. Ekmek hamuru direkt ateşe maruz kalmadığı için, içinde kanserojen maddeler oluşmuyordu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100