24 Kasım 2005 Perşembe 00:00
232 Okunma
Türk bilimadamlarının
Dünyada ilk defa Türk bilimadamları, bal arılarının ürettiği propolis maddesinin meyve sularında insan sağlığını tehdit edici olumsuz mayalanmaya ve küflenmeye karşı etkili olduğunu ortaya çıkardı. ~|~

Erciyes Üniversitesi (EÜ) Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Silici, bal arılarının ürettiği bal, balmumu, propolis, arı sütü ve arı zehiri gibi ürünlerin işlevlerinin mucizevi özellikte olduğunu söyledi.

Propolisi, "Bal arılarının çeşitli bitki ve ağaçların tomurcuk ve sürgünlerinden topladıkları reçineye balmumu ve tükürük salgısı katarak macun kıvamına getirdikleri eşsiz bir ürün" olarak tanımlayan Silici, propolisin, antibakteriyel, antifungal, yara iyileştirici ve antikarsinojenik özellikler gösterdiğini bilimsel olarak kanıtladıklarını ifade etti.

Silici, "Dünyada ilk defa, çeşitli meyve sularında, insan sağlığını tehdit edici olumsuz mayalanmaya ve küflere karşı propolisin önemli aktivite gösterdiği sonucuna ulaştık. Çalışmamızda propolisin antifungal aktivitesini bu alanda sıklıkla kullanılan sodyum benzoat ile kıyasladık ve propolisin sodyum benzoattan en az 100 kat daha etkili olduğunu gördük" dedi.

Silici, propolis gibi doğal, yan etkisi olmayan, kolay elde edilebilir ve ucuz bir ürünün gıda, eczacılık ve kozmetik sektöründe koruyucu olarak kullanılabilmesinin halk sağlığı açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100