Tuz tüketiminde denge şart
Son yıllarda yüksek tuz alımıyla ilgili olarak böbrek yoluyla fizyolojik sistemlerde problemler oluşmakta olduğuna işaret eden Dr. Şenol Okur, “Dünya genelinde bir milyon hipertansiyon hastası bulunduğunu ve bu hastaların yüzde 17-30’unun aşırı sodyum tükettiğini belirtmiştir. Son yıllarda yapılan analizler dünya genelinde 2006’dan 2015’e kadar 8,5 milyon ölümün sadece diyetteki sodyumun azaltılması ile önlenebileceğini göstermiştir. Tuz tüketiminin günde 5 grama düşürülmesi her yıl yaklaşık 2,5 milyon önlenebilir ölüm anlamına gelmektedir. Günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı 5 gram iken, ülkemizde 18 gram tuz tüketilmektedir” diye konuştu.
Tuz tüketimini azaltmanın yolları
Daima taze ve tuz eklenmemiş besinlerin tercih edilmesini tavsiye eden Okur, tuz tüketimin azaltılmayla ilgili olarak şu uyarlarda bulundu: “Eğer hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa, mutlaka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyunuz. Tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinleri tercih ediniz. Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı yüzde 15 azaltılabilir. Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçiniz. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih ediniz. Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları vb. yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak durunuz ya da çok nadir tüketiniz. Taze sebze ve meyve tüketimini arttırınız. Maden suları kaynağına göre farklı miktarlarda çözünmüş halde yapısında; sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve alüminyum olmak üzere çok sayıda mineral ve doğal gaz içermektedir. Bu nedenle satın aldığınız maden sularının sodyum içeriğini etiketinden kontrol ediniz. Tuz yerine göre zehir, yerine göre panzehirdir. Bu nedenle yerinde kullanmasını bilmek gerekir.” (İHA)