19 Kasım 2005 Cumartesi 00:00
172 Okunma
Uzmanlardan kış tavsiyeleri
Havaların soğumasıyla birlikte grip ve soğuk algınlığının görülme riski de hızla artıyor. Uzmanlar, bu aylarda hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolunun yeterli ve dengeli beslenmek olduğunu belirtiyor. ~|~ Özellikle, karbonhidrat, protein, mineral, vitamin ve yağdan oluşan besinlerin tüketilmesi hastalıklardan ve bazı enfeksiyonlardan korunmak için etkili olduğu kaydediliyor.

Konuya ilişkin soruları cevaplandıran Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Gülden Köksal, vücuda gerekli olan vitaminlerin sebze ve meyvelerle doğal yollardan vücuda alınması gerektiğini kaydetti. C vitaminin antioksidan bir vitamin olduğunu belirten Köksal, "C vitamini ısıya ve ışığa dayanıksızdır. Suda eriyen bir vitamindir. Vücutta deposu yoktur. Deposu olmadığı için vücuttan atılır. Sürekli alınması gereken bir vitamindir" dedi. Sebzelerin ve meyvelerin vitaminlerini kaybetmemeleri için kesildikten ya da sıkıldıktan sonra hemen tüketilmesi gerektiğini söyleyen Köksal, günlük her öğünden sonra metobolizmanın işlevini güçlendirmesi adına sürekli C vitamini içerikli besinlerin alınması gerekliliği vurguladı. Köksal, kış aylarında artış gösteren özellikle grip, nezle ya da soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için günde en az 2?3 tane meyve yenmesi gerektiğini ifade etti. Düzenli ve dengeli beslenen bir insanın dışarıdan hiçbir vitamin ilacı ya da başka bir şeyin almasının gerekmediğine dikkat çeken Köksal, "Sebzeleri ve meyveleri düzenli tüketen bir insan vücuduna başka vitaminlerle desteklemesine gerek yoktur. Özellikle sigara içenlerde 30?50 miligram, ateşli hatalıklar da 100 miligram vitamin desteği sebze ve meyveye ihtiyaç vardır" açıklamasında bulundu. Köksal, hastalıklardan korunmak için evde özellikle uygulanması gereken yöntemleri ise şöyle sıraladı:
? Pişirme yöntemlerine dikkat edilmeli özellikle yüksek ısıda pişirilmemeli
? Sebzeler haşlandıktan sonra suları dökülmemeli
? Üzerleri kapalı olarak pişirilmeli
? Buharlı tencerelerde pişirilmeli
? Sebzeler besin değerini kaybetmemesi için kavrulmamalı
? Özellikle en çok tüketilen soğanı kavrulmalı.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100