09 Eylül 2006 Cumartesi 00:00
472 Okunma
Vitaminlerin kaynağı yediğimiz besinlerde
Vitamin denildiğinde hemen hepimizin aklına vitamin ilaçları gelir; oysa ki uzmanlar bu yararlı ilaçların kaynağının her zaman tükettiğimiz meyve ve sebzelerde bulunduğunu belirtiyor. ~|~


Uzmanlar, 'Hangi vitamin hangi yiyecekte bulunuyor' sorusunun cevaplarını şu şekilde cevaplıyor;

A vitamini
Kaynakları: Hayvansal yiyeceklerden balık, karaciğer, süt ve süt yağı, yumurta sarısı, yeşil sebze ve meyveler.
Ne işe yarar?: Gözün değişik ışık durumlarında görebilmesi, büyüme ve gelişmeye yardımcı olur. Üreme fonksiyonlarında gereklidir. Enfeksiyonlara karşı koruyucudur.

E vitamini
Kaynakları: Günlük yiyeceklerde yeterli miktarda bulunur.
Ne işe yarar?: Kan hücre hemolizini önleyerek aneminin önlenmesi, organizmada oluşan oksijen içeren serbest radikalleri etkisizleştirerek kanser oluşum riskini azaltma. Katarakt oluşumunu geciktirme. 

D vitamini
Kaynakları: Balık karaciğeri yağında yoğun olarak bulunur.
Ne işe yarar?: Kalsiyum metabolizmasını düzenler, kemiklerin ve dişlerin sertleşmesinde etkilidir.

K vitamini
Kaynakları: Lahana, karnıbahar, ıspanak ve soya fasulyesinde bulunur.
Ne işe yarar?:  Kanı pıhtılaştırır.

C vitamini
Kaynakları: yeşil sebzeler, turunçgiller, çilek, domates, kuşburnu, maydanoz, kivi.
Ne işe yarar?: Kılcal kan damarlarının olmasını sağlar. Yara iyileştirmesini hızlandırır. Vücudu enfeksiyon ve bakteri toksinlerinden korur. Kan kolestrol düzeyinin düzenlemesinde yararlıdır. Kanser riskini azaltır.

B5 vitamini
Kaynakları: Dana eti, karaciğer, balık, tavuk, yumurta, peynir, fasulye, tüm tahıllar, hububatlar, karnabahar, bezelye, avakado, patetes, mısır, kuru yemişlerde de bolca bulunur.
Ne işe yarar?: Karbonhidrat, lipid ve protein metabolizmasında rol alır. Sinir sisteminin çalışmasında önemli olan asetil kolin oluşumunda etkindir.

B6 vitamini
Kaynakları: Balık, tam buğdaynu, karaciğer böbrek, yeşil yapraklı sebzeler.
Ne işe yarar?: Sinir sisteminin çalışmasındaki tepkimelerde rol oynar. Bağışıklık sistemi için gereklidir.

Folik asit
Kaynakları: Karaciğer, diğer organ etleri,kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler.
Ne işe yarar?: Kan hücresi yapımı ve hücre çoğalmasında yardımcı olma.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100