Bu haber kez okundu.

Yaz enfeksiyonlarına dikkat!

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Dilek Arman, yaz aylarında yaşanabilecek enfeksiyonların en önemli kısmının yiyeceklerle ilgili olan mide -bağırsak sistemine ait hastalıklar olduğunu belirterek, \"Burada yapılması gereken en önemli şey, açıkta satılan yiyeceklerin yenmemesi, açık suların içilmemesi, evde yiyeceklerinin uygun ısıda saklanması ve el hijyenine dikkat edilmesidir\" dedi. Arman, yaptığı açıklamada, yaz aylarında en çok yaşanan enfeksiyonların açıkta satılan yiyeceklerden kaynaklandığını söyledi. \"Yaz enfeksiyonlarının en önemli kısmı yiyeceklerle ilgili olan mide - bağırsak sistemine ait hastalıklardır\" diyen Arman, şöyle devam etti:

\"Buradaki temel neden, fazla su içiyoruz, midemizdeki asit miktarı seyreliyor. Bu yüzden koruyucu olan bariyerimiz bir miktar zarar görmüş oluyor. Diğer taraftan da ortam ısısının artmasıyla birlikte uygun ısıda saklanması gereken yiyeceklerde hatalar olabiliyor. Bu şekilde yiyeceklerin üstünde çoğalan mikroplar, midede zaten asit bir miktar seyreldiğinden kolayca mideden geçip hastalığa neden olabiliyor.\"

Yaz aylarıyla birlikte karşılaşılabilecek diğer enfeksiyonların su sporları ile ilgili olabileceğini dile getiren Arman, \"Denizde yüzmenin çok sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Artık herhangi bir kanalizasyon atığı, sanırım denizlere atılmıyor. Ancak kanalizasyon karışırsa mutlaka deniz kirliliğini gösteren koşulları göz önüne alıp bu koşullarda yüzmemek en akıllıcası\" ifadelerini kullandı. Arman, havuzlarda ise işletmelerin suları klorlamasıyla genel önlem alınarak koruma sağlanabileceğini vurgulayarak, \"Eğer bu olmazsa yüzeysel cilt enfeksiyonları, göz enfeksiyonları ve dış kulak enfeksiyonu, ciltte kıl kökünün minik minik iltihaplanması görülebilir. Burada kişinin duş alarak kendini temizlemesi çok önemli. Her duş, vücuttaki mikroorganizma yükünü bir miktar azaltacaktır\" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Arman, plaj gibi ortamlarda çıplak ayakla gezmemenin de özellikle mantar hastalıklarının önlenmesi açısından önemli olduğunun altını çizdi. Arman, klimalı ortamlarda bir tür zatürre olan lejyoner hastalığına yakalanılabileceğine dikkati çekerek, \"Bu daha çok, ortak ısıtma-soğutma sistemlerinin kullanıldığı otellerde söz konusu olabilir. Havaya geçen mikroorganizmayı almamız sonucu olabilir. Burada işletmelerin önlem alması gerekiyor. Zaman zaman bu sistemlerini fazladan ısıtarak, sistem içinde bulunan mikroorganizmayı öldürmek suretiyle yayılımını engelleyebilirler\" diye konuştu. HABER MERKEZİ

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100