Bu haber kez okundu.

Yaz uygulamasına geçtiniz mi?
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte bebek, çocuk, yaşlı ve hamileler ile tansiyon, kalp, şeker gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler başta olmak üzere herkesin birtakım sağlık sorunlarının ortaya çıktığını bildirildi. Bu sorunların başında güneş çarpmaları, gıda zehirlenmeleri ve sıvı kaybının neden olduğu rahatsızlıkların geldiği belirtilen açıklamada, sıcak yaz aylarında besinler seçilirken hafif ve sulu gıdalar ile taze sebze ve meyvelerin tercih edilmesi, kızartma ve aşırı yağlı besinlerden uzak durulması gerektiği belirtildi.
Hangi besinleri
tüketmeli?
Açıklamada, ''Yaz aylarında vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını sağlamak için her gün birkaç porsiyon meyve ve sebze tüketilmeli, mercimek, nohut gibi besinlere sofrada yer verilmelidir. Fırında pişirme, ızgara ve haşlama yöntemleri ile hazırlanan besinler tercih edilmelidir'' denildi.
Her gün 2.5 litre su
Sıcaklarda aşırı terleme sonucu vücuttan suyla beraber, sodyum, potasyum gibi minerallerin de atıldığı, bu durumun halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluklarına yol açtığı bildirildi. Sıvı kaybını önlemek için günde en az 2?2,5 litre su içilmesi gerektiği vurgulanarak şöyle denildi: ''Asitli ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilmelidir. Bebekler ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemeyecekleri için ebeveynleri dikkatli olmalıdır. İshal, bebek ve çocuklarda özellikle yaz aylarında vücuttan önemli ölçüde su, tuz ve mineral kaybına yol açar.''
Yaz mevsiminde kahvaltı daha önemli
Kahvaltının, özellikle yaz aylarında günün en önemli öğünü olduğuna dikkat çekilerek, kahvaltıda şekersiz ürünler, az yağlı peynirler, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu tercih edilmesi gerektiği bildirildi. Balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketiminin, sıcaklarda bunalan vücudun direnç düzeyini yükselteceği belirtilerek, ''Şeker ve şekerleme gibi basit şekerlerin yerine, kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve ve sebze gibi besinler tercih edilmelidir. Pek çok zararı bilinen alkol tüketiminden, vücudun enerji kaynağı olan şekeri tükettiği için uzak durulmalıdır'' uyarısında bulundu.
~|~
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100