Zehirlenme olaylarının sıcaklara bağlı olarak arttığına dikkat çeken uzmanlar, yaz mevsiminde yiyeceklerin hazırlanması sırasında temizlik kurallarına gereken özenin gösterilmesi gerektiğini kaydedildi
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün, yaz mevsiminde süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan et ve deniz ürünlerinin bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer aldığını belirterek, beklemiş ve mikroplarla kirlenmiş besin maddelerinin yenilmesinin gıda zehirlenmelerine neden olduğunu kaydetti. Enfeksiyona yol açan zehirli maddelerGıda ve içeceklerin enfeksiyona yol açan mikroorganizmalarla veya zehirli maddelerle bulaştıklarında zehirlenmeye neden olduklarını vurgulayan Prof. Dr. İlgün, "Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk ve diğer kümes hayvanlarının etleriyle hazırlanan yiyecekler, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan etler, deniz ürünleri, bozulma riski yüksek yiyeceklerdir" dedi. Yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanması ve sunulması aşamalarında uygun sağlık koşullarının olmamasının gıda zehirlenmelerini önemli bir sorun haline getirdiğini ifade eden Prof. Dr. İlgün, kişisel temizliğe özen gösterilmemesi ve kirli suların gıda zehirlenmelerine neden olduğunu söyledi. Gıda zehirlenmelerinin belirtilerinin zehirlenmeye yol açan bakterinin özelliğine göre değiştiğini belirten Prof. Dr. İlgün, ancak pek çoğunda bulantı, kusma, ateş, karın ağrısı, kanlı ishalin gözlendiğini kaydetti. Tarımsal ilaç zehirlenmeleri Yazın tarım ilaçlarına bağlı zehirlenmelerin de arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Koptagel İlgün, "Tarımsal ilaç zehirlenmeleri ilaçlama yapan kişilerde görülebildiği gibi, ilaçlama yapılan yere yakın olanlarda da görülebiliyor. Rüzgarın etkisiyle dağılan ilaçlı havayı soluyanlar etkilenebiliyor. Özellikle, tatil nedeniyle gidilen yörelerde ve kırsal kesimde dalından koparılarak yıkanmadan yenilen meyvenin ilaçlı olabileceği dikkate alınmıyor. Bu da tarım ilacı zehirlenmelerine neden olabiliyor" diye konuştu. Tarım ilacı zehirlenmesine neden olabilecek meyvelerin başında üzümün geldiğini söyleyen Prof. Dr. İlgün, asmadan üzüm koparıp yeme keyfinin zehirlenme olayıyla üzüntüye dönüşebildiğini ifade etti. Prof. Dr. İlgün, her sebze ve meyvenin mutlaka iyice yıkandıktan sonra yenilmesi gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu: Zehirlenme riskine karşı ne yapmalı?"Tarımsal ilaç zehirlenmeleri riskini en aza indirmek için ilaçlama yapan kişiler, ilaçlama işleminden önce çevreyi bilgilendirmeli. Evcil hayvanlar uzaklaştırılmalı. İlaçlar, yiyeceklerden uzakta ve kilit altında korunmalı. Zehirlenme halinde kullanılan ilacın adı ve kullanım talimatnamesiyle derhal hekime başvurulmalı. Zehirlenen kişi hekime götürülürken yan yatırılmalı, yüzü açık tutulmalı, varsa takma dişleri çıkarılmalı, ilaç bulaşmış giysileri çıkarılmalı, cildi, yüzü bol suyla yıkanmalı. Ağız yoluyla zehir alındıysa hasta kusturulmalı."
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün, yaz mevsiminde süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan et ve deniz ürünlerinin bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer aldığını belirterek, beklemiş ve mikroplarla kirlenmiş besin maddelerinin yenilmesinin gıda zehirlenmelerine neden olduğunu kaydetti. Enfeksiyona yol açan zehirli maddelerGıda ve içeceklerin enfeksiyona yol açan mikroorganizmalarla veya zehirli maddelerle bulaştıklarında zehirlenmeye neden olduklarını vurgulayan Prof. Dr. İlgün, "Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk ve diğer kümes hayvanlarının etleriyle hazırlanan yiyecekler, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan etler, deniz ürünleri, bozulma riski yüksek yiyeceklerdir" dedi. Yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanması ve sunulması aşamalarında uygun sağlık koşullarının olmamasının gıda zehirlenmelerini önemli bir sorun haline getirdiğini ifade eden Prof. Dr. İlgün, kişisel temizliğe özen gösterilmemesi ve kirli suların gıda zehirlenmelerine neden olduğunu söyledi. Gıda zehirlenmelerinin belirtilerinin zehirlenmeye yol açan bakterinin özelliğine göre değiştiğini belirten Prof. Dr. İlgün, ancak pek çoğunda bulantı, kusma, ateş, karın ağrısı, kanlı ishalin gözlendiğini kaydetti. Tarımsal ilaç zehirlenmeleri Yazın tarım ilaçlarına bağlı zehirlenmelerin de arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Koptagel İlgün, "Tarımsal ilaç zehirlenmeleri ilaçlama yapan kişilerde görülebildiği gibi, ilaçlama yapılan yere yakın olanlarda da görülebiliyor. Rüzgarın etkisiyle dağılan ilaçlı havayı soluyanlar etkilenebiliyor. Özellikle, tatil nedeniyle gidilen yörelerde ve kırsal kesimde dalından koparılarak yıkanmadan yenilen meyvenin ilaçlı olabileceği dikkate alınmıyor. Bu da tarım ilacı zehirlenmelerine neden olabiliyor" diye konuştu. Tarım ilacı zehirlenmesine neden olabilecek meyvelerin başında üzümün geldiğini söyleyen Prof. Dr. İlgün, asmadan üzüm koparıp yeme keyfinin zehirlenme olayıyla üzüntüye dönüşebildiğini ifade etti. Prof. Dr. İlgün, her sebze ve meyvenin mutlaka iyice yıkandıktan sonra yenilmesi gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu: Zehirlenme riskine karşı ne yapmalı?"Tarımsal ilaç zehirlenmeleri riskini en aza indirmek için ilaçlama yapan kişiler, ilaçlama işleminden önce çevreyi bilgilendirmeli. Evcil hayvanlar uzaklaştırılmalı. İlaçlar, yiyeceklerden uzakta ve kilit altında korunmalı. Zehirlenme halinde kullanılan ilacın adı ve kullanım talimatnamesiyle derhal hekime başvurulmalı. Zehirlenen kişi hekime götürülürken yan yatırılmalı, yüzü açık tutulmalı, varsa takma dişleri çıkarılmalı, ilaç bulaşmış giysileri çıkarılmalı, cildi, yüzü bol suyla yıkanmalı. Ağız yoluyla zehir alındıysa hasta kusturulmalı."