09 Eylül 2006 Cumartesi 00:00
305 Okunma
Yumurtayı ne az ne çok pişirin
Diyetisyen Selma Önelge Gür ve Aysen Arıcan,yumurtanın yüksek oranda sindirilebilir bir besin maddesi olduğunu belirtti. ~|~


Diyesiyen Aysen Arıcan, "Yüksek oranda ve kolay sindirilebilir. Yumurta tüketiminden en çok 23 saat sonra mideyi terk eder ve vücut bu besinden % 9598 oranında yararlanır. Yumurtalı yemekler hazırlanmadan önce ve sonra ellerin, kullanılacak kapların araçların yıkanması gereklidir. Çiğ yumurtalar temiz kaplara kırılmalıdır.

Kullanılacak miktar kadar yumurta buzdolabından dışarıya çıkartılmalıdır. Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanma sürelerinin dışında 2 saatten fazla dışarıda tutulmamalıdır" dedi.

Yumurta içeren bütün tarifelere pişirilme işleminin uygulanmasının önemine dikkat çeken Diyetisyen Selma Önelge Gür de, "Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır. Salmonella enfeksiyonları en çok rastlanılanıdır. Çiğ yumurtanın beyazındaki avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerden biyotini bağlayarak kullanılmasını engeller. Pişirme ile bu olumsuz etki önlenir. Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir. " diye belirtti.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner122

banner121