26 Ağustos 2004 Perşembe 00:00
152 Okunma
Akdeniz diyeti kanseri önlüyor
Akdeniz ülkelerinde, özellikle Amerika, İngiltere ve Almanya gibi ülkelere göre kalp hastalığına ve kansere daha az rastlandığının saptandığını belirten Ege Üniversitesi (EÜ) Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mehmet Bayaz bunun sonucunun Akdeniz diyeti olduğunu söyledi

Geleneksel Akdeniz diyetinde meyve, sebze, ekmek ve diğer unlu gıdalar, patates, baklagiller, fındık, fıstık ve bazı tohumlar gibi bitkisel kaynaklı gıdaların en önemli yeri tuttuğunu açıklayan Bayaz, "Bunun yanında diyetin en önemli karakteristik özelliğini oluşturan zeytinyağı, diğer yağların yerini tamamen almış durumdadır. Başta yoğurt ve çeşitli peynirler olmak üzere süt ürünleri daha az düzeyde tüketilmektedir. Aynı şekilde balık ve kümes hayvanları gibi gıdalar orta düzeyde tüketilirken, kırmızı et tüketimi az miktardadır. Diyet içinde yer alan diğer bir ürün, aşırıya kaçırılmadan ve daha çok yemeklerle içilen şaraptır. Sağlıklı bir beslenme şekli olarak önerilen bu diyet; hiperlipidemi, yüksek tan~|~siyon, diyabet, şişmanlık ve koroner kalp hastalığı gibi çeşitli kronik hastalıkların bu bölge insanlarında daha az görülmesine yol açan ana etken olarak kabul edilmektedir" diye konuştu.

Diyetin kanser oluşumunda önemli bir faktör olduğu konusunda genel bir görüş birliğinin bulunduğunu açıklayan Bayaz, şöyle devam etti: "Bütün kanser türlerinin yaklaşık üçte birinin sağlıklı bir diyetle engellenebileceği tahmin edilmektedir. Yapılan çalışmalar meyve ve sebzelerin kanseri engelleyici rolü olduğunu göstermektedir.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100