17 Şubat 2007 Cumartesi 00:00
179 Okunma
Amasya'nın elma şöhreti
Türkiye'de elma deyince akla gelen ilk gelen şehir olan Amasya, bu ününü elma üretiminin çokluğundan ziyade misket adı verilen elma cinsinin kendine has özelliklerinden alıyor. ~|~


Amasya'yı ünlendiren misket çeşidi kendine has koku, tat, gevreklik, uzun dönem depolanabilmesi ile haklı bir ün elde ederken, bu özellikler Amasya içinde bile birbirini tutmuyor, özellikle şehir merkezinin kurulu olduğu Yeşilırmak Vadisi içinde mikroklima iklim koşullarına sahip bölgede çok üstün nitelikte elma yetiştiriliyor. Tarım İl Müdürlüğü'nün Tarım Master Planı'na göre, misket elmasının bu üstün özellikleri yanında periyodisite göstermesi, yani bir yıl ürün verip bir yıl ürün vermemesi özelliğiyle üreticiler için karlı bir yetiştiricilik olmadığından gün geçtikçe misket elması üretimi azalıyor. Yeni tesis edilen elma bahçelerinin misket dışındaki türlerden yapılması ile misket elması kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya.
Bu durumun önüne geçebilmek amacıyla Amasya Valiliği'nin önderliğinde Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile sürdürülen çalışmalar ile Amasya Elması'nın ıslahı ile ilgili çalışmalar devam ederken, çalışmalarda Amasya Elması'nın üstün özellikleri yanında periyodisite göstermesi, meyve kalite özellikleri yönünden çok değişik tipleri bulunması gibi olumsuz özelliklerin giderilmesi hedefleniyor.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100