Bu haber kez okundu.

Anız yakımı toprağın verimini düşürüyor
Anız yakımının topraktaki organik maddeleri yok ederek verimliliği düşürdüğü açıklandı. Çanakkale Tarım İl Müdürü Cengiz Yalçın, çiftçilerin sadece sürüm ve ekim kolaylığı sağlamak için buğday ile hububat hasadından sonra tarlalardaki anızları yaktıklarını belirterek, "Bu işlem kesinlikle doğru değil. Anız yakarak toprakta verimliliği sağlayan organik maddeler yok edildiği için toprak kısa sürede çoraklaşabiliyor. Çiftçilerimiz tarlalardaki ürününü hasat ettikten sonra en kısa sürede yeniden ekim yapabilmek için buralarda bulunan anızları yakma yolunu seçiyorlar. Toprakta verimliliği düşüren bu çalışma ayrıca orman yangınlarına da sebep olduğu gibi o tarlanın yanında bulunan bir başka kişinin ekili ürününün de yanmasına sebep olabiliyor. Anız yakmamak için çiftçilerin biçerdöver ile hasat yaparken ürünü mümkün olduğu kadar dipten biçmeleri gerekiyor. Bunun da düz arazide sap boyunun 15 santimetre, meyilli arazilerde de 25 santimden fazla olmaması gerekiyor. Ayrıca anızlı tarlalarda to~|~prak işleme, anız parçalayıcı 'Rototiller' denilen aletle yapılması gerekiyor" diye konuştu. Yalçın, yasak olmasına rağmen anız yakanlar hakkında cezai işlem yapılacağını hatırlattı.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100