Bu haber kez okundu.

'Antep baklavası' tescil edildi
Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Türkiye ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasında "milli tatlı" tartışmasına neden olan baklavanın tescilini aldı. ~|~


GSO'nun 28 Mart 2005'te "Antep baklavası" ibaresinin coğrafi işaret olarak tescili için başvuruda bulunduğu Türk Patent Enstitüsü, tescili verdi. Resmi Gazete'de yayınlanması sonrasında herhangi bir itiraz gelmediği için tescil resmi olarak kesinleşti.

Antep baklavasının geleneksel Türk mutfağına ait bir tatlı olduğu, Gaziantep'te babadan oğla, ustadan çırağa öğretilerek üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklılaşmış olduğu kabul edilen tescilde hamurunun inceliğinden içine ne kadar fıstık konulacağına, şerbetinin kıvamından fırında ne kadar süre pişirileceğine kadar üretiminin her aşamasına standart getirildi.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, "Antep Baklavası" ibaresinin coğrafi işaret olarak tescili için 28 Mart 2005'te Türk Patent Enstitüsüne başvurduklarını, 27 Nisan 2007 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandığını ve 6 aylık ilan süresi boyunca bir itiraz gelmediği için tescilin kesinleştiğini bildirdi.

Ürünün adının "baklava" ve coğrafi işaretin adı "Antep Baklavası" olarak tescil edildiğini ifade eden Koçer, "Rumlar, baklavaya sahip çıkmazdan 1,5 yıl önce biz yola çıkmıştık. Şu anda tescil oldu. Resmi Gazete'de yayınlanan üretim metodu, antep fıstığı, şerbetine kadar tarifi ve kullanılacak tepsisine kadar her şeyiyle tescilini aldık" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100