Her derde deva
Öztürk, vitamin, mineral ve protein açısından sebzelerle yaptıkları kıyaslamalarda mantarın her konuda çok daha üstün özellikteçıktığını belirterek, şunları söyledi: "Mantar, vitamin, protein ve mineral açısından sebzelerden çok daha değerli. Kolesterol ve yağ oranı oldukça düşük. 100 gram taze mantar 20 ile 40 kaloriye sahip. C, D ve kompleks vitamin yönünden oldukça değerli olan mantarın sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkisi bulunuyor. Mineral madde yönünden de zengin olması besin değerini artırıyor. Bol miktarda kalsiyum, potasyum, demir ve bakır içeren mantar, içeriğindeki folikasit nedeniyle kansızlığı gideriyor. Mantar ayrıca şeker, kalp ve damar hastaları için diyet gıda özelliği taşıyor."
Yaklaşık bin türden birkaçı tüketiliyor
Öztürk, hemen her derde deva olan mantarın üretim ve tüketiminin ne yazık ki çok düşük olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Ülkemizde yetişen bin civarındaki mantarın ancak, birkaç türü tüketiliyor. Kültür mantarları ise Türk mutfağına son 10 yıldan beri girmeye başladı ve halen birçok kişi bu besin maddesini bilmiyor. Etkin değerlendirilmesi durumunda vatandaşların sağlıklı gıda ihtiyacını karşılayabilecek mantarlar adeta toprakta kendi kendine eriyip gidiyor.