Zehirlenme belirtileri
Kimyasal kaynaklı besin zehirlenmelerinin daha çok uskumru, palamut, torik, sardalye ve zargana gibi balıkların tüketilmesi sonucunda ortaya çıktığını da belirten Turan, şu bilgileri verdi: "Bu balıkların karakteristik özelliği, etlerinde yüksek oranda serbest bir aminoasit olan histidin içermeleridir. Histamin zehirlenmesi taze yada konserve, tuzlanmış ve kurutulmuş balıkların tüketimi sonucunda görülebilir. Zehirlenme belirtileri balığın tüketilmesinden 5 dakika ile 3 saat arasında başlar. İlk belirtileri deri sıcaklığının artması, deride kızartılar, tansiyon düşüklüğü, nefes darlığı ve ishaldir. Diğer belirtileri ise ağızda yanma ve karıncalanma hissi, metalik tat ve kusmadır." Turan, histamin zehirlenmesinin balıkların yakalandıktan sonra düşük sıcaklıkta tutularak bakteriyel gelişmenin önlenmesi ile engellenebileceğini de kaydetti.