21 Temmuz 2002 Pazar 00:00
314 Okunma
?Brucella' hafife alınıyor
Uzmanlar sığır, koyun, keçi gibi hayvanlardan bulaşan brucella hastalığının, tedavi edilmemesi halinde yıllarca sürebilen mikrobik bir hastalık oluşabileceği uyarısında bulunuyor. Genellikle pastörize olmayan süt ve peynir tüketiminin neden olduğu ve dermansızlık, iştah, kilo kaybı ile kendini gösteren brucella hastalığı, tedavide geç kalınması durumunda kalp, akciğer, eklem şikayetlerinin yanı sıra kısırlık ve sakatlığa da yol açıyor.

Tam pişmemiş gıdalar ile oluşuyor

Konya Sağlık Müdürü Dr. Eşref Okunakol, özellikle hasta hayvanların kaynatılmamış sütleri ile bunlardan yapılmış peynir ve tereyağlar ve tam olarak pişirilmemiş etlerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkan brucellanın, vücutta genel bir düşkünlük, dermansızlık, baş, eklem ve kas ağrıları, kilo kaybı, belli zamanlarda kendini gösteren yüksek ateş, gebe kadınların düşük yapması gibi belirtilerle kendini gösterdiğini kaydetti.

Hayvanlar brucellaya karşı mutlaka aşılatılmalı

Okunakol, hastalığın ileri safhalarda kalp,~|~ akciğer, dalak, testis, rahim, kemik ve eklem şikayetlerine yol açtığını, gebe kadınlarda düşüğe, ayrıca kısırlık ve sakatlıklara neden olduğu gibi hastaları ölüme kadar götürebildiğini bildirdi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100