Bu haber kez okundu.

Dondurma besin kaynağıdır
Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öner, sütteki tüm maddeleri içeren dondurmanın, konsantre yapısı nedeniyle besin değeri açısından sütten daha zengin gıda maddesi olduğunu söyledi.

Çok önemli bir sütlü gıda olan dondurma tüketiminin az olduğunu ifade eden Prof. Dr. Öner, "Türkiye'de yıllık bir kilo olan dondurma tüketimi, ABD'da 25 kiloyu buluyor. Dondurma serinletici ve yalnızca çocuk tarafından tüketilen bir gıda olarak görülmemeli. Her birey tarafından yıl boyu tüketilebileceği bilinmeli" dedi.

Sütte yüzde 5 olan şekerin, dondurmada yüzde 10?15 düzeyine eriştiğini söyleyen Prof. Dr. Öner, "Dondurma, bu nedenle enerji kaynağıdır. Dondurma yemeyen, süt içmeyen toplumuz...Dondurmayı, yaz aylarının leziz serinleticisi sanıyor, kış aylarında yüzüne bakmıyoruz" diye konuştu.

Dondurmaya yalnız serinletici olarak bakmanın, besin değerinin gözardı edilmesine yol açacağını vurgulayan Prof. Dr. Öner, sözlerini şöyle tamamladı:

"Süt esa~|~slı dondurma; süt, içme suyu, beyaz şeker, meyve, sahlep, kakao, yumurta, kaymak, meyve suyu, meyve pulpu, çözülebilir yer fıstığı, vanilin, eritilmiş kakao, vanilya, iç antepfıstığı, tatlı badem ve benzeri ürünlerden biri veya birkaçının karışımıdır. Süt ve katkı maddelerine bağlı olarak, besin değeri yüksektir. Türkiye'de kişi başına dondurma tüketimi, gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kalıyor. Dondurma, yıl boyu rahatlıkla ve korkmadan tüketilebilecek bir gıda maddesidir."
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100