26 Nisan 2011 Salı 00:00
652 Okunma
Döner pizzaya kafa tutunca...
İtalya'da Türk dönerciler, anavatanında pizzanın tahtını sallayınca yetkililer dönere karşı kampanya başlattı ~|~

İtalya'nın Floransa kentindeki Türk dönerciler, belediyenin antik şehir merkezinde yeni ayaküstü restoranların açılmaması kararına tepki gösterdi. Türk dönerciler, Floransa Belediyesinin kısa bir süre önce aldığı, kentte yeni fast-food ve kebapçı açılmasına izin vermeme kararını "siyasi" olarak nitelerken, "Floransa'da kebap yasaklandı" türünden çıkan haberleri de eleştirdi. Kentte 2003 yılından bu yana restoran işleten Alphan Sarkın, dönerin İtalya'da köklü bir geçmişi olmadığına dikkati çekerek, "Biz 2003'te kentin beşinci kebapçısı olarak restoran açtık. Şu an merkezde 49 tane kebapçı var. Birden açıldığı için tepki topladı" dedi. İtalyan mutfağının çok kuvvetli olduğunu belirten Sarkın, "İtalyanlar kendi yemeklerine çok düşkünler. Yemek konusunda sabit alışkanlıkları var. Alışkanlıklarını değiştirmeleri zor oldu. Dükkanı ilk açtığımızda 'Bu ne? Nasıl yapılıyor, Nedir?' diye çok sorular geliyordu. Şimdi alıştılar" diye konuştu. "Turkuaz" adlı restoranın sahibi Alphan Sarkın, İtalyanların dönere ilgisi hakkında şunları söyledi: "Dönere talep çok. Hem ekonomik, hem de doyurucu olması nedeniyle ilgi görüyor. Dönerin avantajı, herhangi bir İtalyan lokantasında ikinci tabak, yani ana yemek kategorisinde yiyebileceğin bir şeyi, sana fast-food olarak sunması. Bu da  soğuk sandviç kültürü olan İtalyanların hoşuna gidiyor."Alphan Sarkın, belediyenin aldığı kararın Türkiye'de "Floransa'da kebap yasaklandı" şeklinde yansıtılmasının doğru olmadığını ifade etti. "İstanbul Kebap"ın sahibi Murat Çapar da belediyenin bu kararı üç senedir çıkarmaya çalıştığını, çıkan kararın her şeye rağmen kendilerini etkilemeyeceğini söyledi. "Dönercilerin izniyle pizzacıların izni aynı aslında. Onlardan ne isteniyorsa, bizden de o isteniyor" diyen Çapar, bununla birlikte kebaba karşı "biraz tek taraflı davranıldığını" belirtti.

Herkese hitap ediyor
Dönerin herkese hitap ettiğini kaydeden Çapar, "Dönerin İtalya'da 10 senelik bir tarihi var, ama çok büyük bir pazar oldu. Özellikle de gençler çok seviyor" dedi. Murat Çapar, pizza satan bir dükkanın yanında döner satan bir yer varsa, pizzanın dönerle rekabet edemeyeceğini söyledi. Floransa'daki ilk Türk dönercisi olduğunu belirten Denis Bertamini de dönerin çok tutulan bir ürün olduğunu kaydederek, "İtalyanların ilgisi aşırı derecede. Benim müşterilerimin hepsi İtalyan. Çok tutulan bir ürün. Pizzadan fazla satıyor'' dedi. Dönercileri engelleme ve kapatma girişimlerinin yeni olduğunu belirten "La Boheme"in sahibi, şunları söyledi: "Bir kere açılışa izin verdikten sonra kapatmaları imkansız. Herhangi bir ticari işletme sayılıyor. Bir pizzacıdan, bir lokantadan farkı olmayan bir işletme. Tabii bunun yanında Pakistanlılar, Hintliler, Çinliler açtı. Onların döner anlayışıyla bizim döner anlayışımız farklı. Burada İtalya Sağlık Bakanlığı'nın önemli bir rol oynaması gerekiyor.
Herkese açtırmamaları ya da denetim altında tutmaları lazım."               

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100