09 Nisan 2005 Cumartesi 00:00
263 Okunma
En büyük risk baharatlarda
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü'nün müdürü Şeref Tepe, Türkiye'de basın?yayın organlarında gıdalarla ilgili zaman zaman çeşitli sorunların gündeme geldiğini, ancak halk sağlığı açısından önemli risk oluşturan baharatların fazla ele alınmadığını söyledi.

Pul biberde risk fazla

"Türkiye'nin gıda alanında en önemli sorunu, bence baharatlardır" diyen Tepe, baharatların mikroorganizma yükü fazla olan ürünler olduğunu, özellikle kırmızı pul biberde daha fazla mikroorganizma bulunduğunu kaydetti. Tepe, baharatların küflerin üremesi için çok uygun ürünler olduğunu ifade ederken, şöyle konuştu: "Baharatlarda küflenme sonucunda mikrotoksinler, özellikle aflatoksinler oluşuyor. Aflatoksin, şu anda gıda kontrol hizmetlerinde en önemli risklerden bir tanesidir. Hatta bana göre birinci sıradadır.Türkiye gibi yemeklerinde oldukça sık baharat kullanan bir ülke için, baharatlardaki aflatoksin riski çok önemli. Bana göre, Türkiye'de 'hormonlu tavuk' ve 'hormonlu meyve' tartışmaları yerine asıl tehlikeli olan baharatlar gündeme gelmeli."

İhraç baharatlar

geri dönüyor

Özellikle kırmızı pul biber olmak üzere, gerekli analizler yapılmaksızın ihraç edilen baharat ürünlerinde geriye dönüşler olduğunun bilindiğini anlatan Tepe, baharatların, Türkiye'de gıda alanında üzerinde çok fazla durulması gereken ürün grupları olduğunu bildirdi. Tepe, insanların bir üründeki toksin miktarını görebilmelerinin mümkün olmadığına işaret ederken, şöyle konuştu: "Bir üründeki toksin oranı, ancak analizle ortaya konulabiliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün bir izleme programı var. Bütün ürünler takip ediliyor. Tabi ki sadece durumu ortaya koymak yeterli değil. Bunların çözümüne yönelik çalışmalarda da bulunmak gerekiyor. Bunun için bakanlığımız üreticilere ve işletmelere yönelik eğitim çalışmaları yapıyor ama bu konudaki sıkıntılarımız bitmiş değil hala devam ediyor."

Patateste nitrat

tartışması

Bu arada son zamanlarda patateslerde nitrit?nitrat tartışmaları yapıldığını da anlatan Tepe, "bir yerde patateslerde problem çıkması, Türkiye'deki tüm patateslerde nitrat?nitrit problemi olduğu anlamına gelmez.

Elimizde bu problemin genel olmadığını kanıtlayan veriler de mevcut. Patates nitrit?nitrat açısından riskli bir ürün değildir" dedi. Tepe, 1990 yılında başlayan "Gıdalarda Katkı, Kalıntı ve Bulaşanların İzlenmesi Projesi"nin devam ettiğini, 14 Nisan'da Türkiye'nin değişik yerlerindeki laboratuvar müdürleri ve proje sorumluları bir araya gelerek, projeyle ilgili 2004 yılında alınan verileri değerlendireceklerini söyledi. ~|~
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100