Bu haber kez okundu.

Erken yaşta şişmanlık çekilmez
Doğal Tıp Derneği Başkanı Dr. Ender Saraç, erken yaşta şişmanlığın ergenlik dönemindeki genç kız ve erkeklerin en önemli sorunu olduğunu belirterek, "Çaresiz değiliz. Sağlıklı bir şekilde zayıflama sağlayabiliriz" dedi.

"Erken yaşta şişmanlık, ergenlik dönemindeki genç kız ve erkeklerin en önemli sorunu`` diyen Dr. Saraç, "şişman bir genç kızlık ve delikanlılığın kader olmadığını`` vurguladı.

Dr. Saraç, ``Çaresiz değiliz. Sağlıklı bir şekilde zayıflama sağlayabiliriz. Ama her şeyden önce kişiliği gelişmeye başlayan ergenin onayını almak gerekir. Herhangi bir zayıflama veya sağlıklı beslenme programına başlamadan önce mutlaka ergenle konuşmalı ve onu ikna etmeliyiz. Hatta bazı özel durumlarda psikolojik destek alınması da gerekebilir`` diye konuştu.

Hekim gerekli görürse tıbbi inceleme ve çeşitli tahliller yapılabileceğine işaret eden Dr. Saraç, ``Ciddi bir psikiyatrik rahatsızlık veya hastalık yoksa, doğal ve bitkisel bir sistemle ergenin beden tipini saptayarak, doğal yardımla~|~r alarak, gereğinde yoga ve meditasyon, aromatik masaj ve bitki çayları da kullanarak sağlıklı bir şekilde zayıflama sağlayabiliriz`` dedi.

"Ergenlik döneminde hızlı ve şok diyet sakıncalı`` diyen Dr. Saraç, hekim kontrolü olmadan yapılan diyetlerin metabolizmayı olumsuzetkileyeceğini ve büyümeyi durduracağını kaydetti.

AŞIRI KİLOLU GENÇLER NASIL ZAYIFLAMALI?

Ergenlik dönemindeki aşırı kilolu genç kız ve erkeklerin, sağlıklıbir şekilde zayıflaması için yapılacak diyetin zamana yayılmasının doğru olacağını dile getiren Dr. Ender Saraç, şunları söyledi:

"Taze sebze ve az şekerli meyveler ile salata bolca tüketilmeli. Gün içerisinde 1.5?2 litre ılık su, ayrıca adaçayı, açık yeşil çay, yasemin çayı ve ıhlamur gibi bitki çayları tüketilmeli.

Sabah erken saatlerde ve akşam üzerleri, özellikle yukarı doğru sıçramalı hareketler içeren voleybol, basketbol ve ip atlama yapılmalı. Hiç hareketin yapılmadığı sağlıklı bir zayıflama programı olamaz. Bu dönemde protein dengesi demir, kalsiyum, çinko gibi maddeler ve B vitaminleri de çok önemlidir. Roka, antepfıstığı, ıspanak, pazı, brokoli, kırmızı?siyah üzüm, karadut, erik, tere, kivi,yeşil mercimek, birer bitkisel demir kaynağıdır. Eğer beraberinde C vitaminli bir meyve veya meyvesuyu tüketilirse çok yararlıdır. Tüm bunlar bolca tüketilmeli."

Dr. Saraç, tamamen rafine edilmiş beyaz un ve beyaz şekerden yapılan yiyecek, içecekler ile özellikle kırmızı et ağırlıklı beslenmenin sağlıklı olmadığına dikkat çekerek, şekerli ve asitli içecekler, kızartmalar ve doymuş yağın da fazla tüketilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100