Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Araştırma Görevlisi Leyla Özgen'in yaptığı araştırmaya göre, ilköğretimdeki öğrencilerin yüzde 25'i öğle yemeklerini okul önlerinde satılan simit, lahmacun, dönerli sandviç ve çikolata ile geçiştiriyor.
Çocuklar uzak tutulmalı
Öğrencilerin yüzde 32'si okuldaki yemekleri beğenmediği için dışardan yiyor. Öğrencilerin yüzde 17'si de evlerinin okula uzak olması dolayısıyla fast food yemekleri tercih ediyorlar.
Hızlı hazır yiyeceklerin tüketimi alışkanlığa dönüşmediği, günlük diyette yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri korunduğu sürece sorun oluşturmuyor ancak, hazır yiyeceklerin çocuklar tarafından aşırı tüketimi büyüme çağındaki çocuklar ve gençler için beslenme sorunu yaratıyor.
Araştırmaya göre, hızlı hazır yiyecekleri hazırlama aşamasında tuzilave edildiği için sodyum içerikleri çok yüksek. Sodyum tüketiminin aşırı yüksek olması ileri yaşlarda hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına neden oluyor. Bu nedenle çocuklarda aşırı sodyum tüketiminin engellenmesi veya azaltılması gerekiyor.
Fast Foot'lar hastalık kaynağı
Hızlı hazır yiyecek sisteminde yiyeceklere uygulanan pişirme yöntemleri bazı vitamin ve mineral kayıplarını da artıyor. Kızarmış yiyecekler özellikle patatesin sık tüketimi kalp damar ve sindirim sistemi ile kanser riskini artırıyor. Hazır yemeğin uygun koşullarda yapılmaması da enfeksiyona neden oluyor. Fast Food'lar, C vitamini ve posa içeriği bakımından da yetersiz bulunuyor.
Özellikle elle hazırlanan ve bekleyen yiyecekler ile yeterince pişirilmeyen yiyeceklerle bulaşıcı sarılık, dizanteri ve diğer enfeksiyonlar da kolayca oluşabiliyor.
Salam ve sosis yerine; et, tavuk, balık
Anne ve babaların çocukları hazır yemek istedikleri zaman dikkat etmeleri gerekenler ise şöyle: Hızlı hazır yiyeceklerde salam, sosis gibi et ürünleri sıklıkla kullanılmamalı. Et ürünlerinde koruyucu olarak nitrat ve nitritlerin çok miktarda kullanılması sağlığa zararlı. Bunun için çocukların kırmızı et yerine tavuk, balık ve hindi eti yemesi sağlanmalı.
İşletmeler geliştirdikleri yeni ürünlerinde meyve ve sebze çeşitlerine yer vererek, yetersiz olan posa ve vitamin içeriklerini artırmalı.
Kolalı ve gazozlu içecekler yerine süt, ayran ve taze meyve suları içirilmeli, gofret ve çikolata gibi şekerli ürünlerin yerine sütlaç, kazandibi, muhallebi gibi sütlü tatlılar veya aşure yedirilmeli.
Mönüde patates yerine patates salatası veya püresi tercih edilmeli. Yiyeceklerin hazırlanması, saklanması ve servisi sırasında bireysel ve çevre temizliğine dikkat edilmesi gerekiyor.
Çocuklar uzak tutulmalı
Öğrencilerin yüzde 32'si okuldaki yemekleri beğenmediği için dışardan yiyor. Öğrencilerin yüzde 17'si de evlerinin okula uzak olması dolayısıyla fast food yemekleri tercih ediyorlar.
Hızlı hazır yiyeceklerin tüketimi alışkanlığa dönüşmediği, günlük diyette yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri korunduğu sürece sorun oluşturmuyor ancak, hazır yiyeceklerin çocuklar tarafından aşırı tüketimi büyüme çağındaki çocuklar ve gençler için beslenme sorunu yaratıyor.
Araştırmaya göre, hızlı hazır yiyecekleri hazırlama aşamasında tuzilave edildiği için sodyum içerikleri çok yüksek. Sodyum tüketiminin aşırı yüksek olması ileri yaşlarda hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına neden oluyor. Bu nedenle çocuklarda aşırı sodyum tüketiminin engellenmesi veya azaltılması gerekiyor.
Fast Foot'lar hastalık kaynağı
Hızlı hazır yiyecek sisteminde yiyeceklere uygulanan pişirme yöntemleri bazı vitamin ve mineral kayıplarını da artıyor. Kızarmış yiyecekler özellikle patatesin sık tüketimi kalp damar ve sindirim sistemi ile kanser riskini artırıyor. Hazır yemeğin uygun koşullarda yapılmaması da enfeksiyona neden oluyor. Fast Food'lar, C vitamini ve posa içeriği bakımından da yetersiz bulunuyor.
Özellikle elle hazırlanan ve bekleyen yiyecekler ile yeterince pişirilmeyen yiyeceklerle bulaşıcı sarılık, dizanteri ve diğer enfeksiyonlar da kolayca oluşabiliyor.
Salam ve sosis yerine; et, tavuk, balık
Anne ve babaların çocukları hazır yemek istedikleri zaman dikkat etmeleri gerekenler ise şöyle: Hızlı hazır yiyeceklerde salam, sosis gibi et ürünleri sıklıkla kullanılmamalı. Et ürünlerinde koruyucu olarak nitrat ve nitritlerin çok miktarda kullanılması sağlığa zararlı. Bunun için çocukların kırmızı et yerine tavuk, balık ve hindi eti yemesi sağlanmalı.
İşletmeler geliştirdikleri yeni ürünlerinde meyve ve sebze çeşitlerine yer vererek, yetersiz olan posa ve vitamin içeriklerini artırmalı.
Kolalı ve gazozlu içecekler yerine süt, ayran ve taze meyve suları içirilmeli, gofret ve çikolata gibi şekerli ürünlerin yerine sütlaç, kazandibi, muhallebi gibi sütlü tatlılar veya aşure yedirilmeli.
Mönüde patates yerine patates salatası veya püresi tercih edilmeli. Yiyeceklerin hazırlanması, saklanması ve servisi sırasında bireysel ve çevre temizliğine dikkat edilmesi gerekiyor.