TUBİTAK Gıda Mühendisi Dr. Ferda Seyhan, Düzce'nin Akçakoca İlçesi'nin pilot bölge seçildiğini, fındık bahçelerinde 25 Haziran'dan bu yana aflatoksin üzerine geniş çaplı araştırma yaptıklarını söyledi.
Seyhan, bölgede hasat öncesi bahçelerden aldıkları fındık örneklerinin teknolojik bir ortamda tam olarak kurutulup depolanmasıyla aflatoksin maddesini yok edebildiklerini belirtti. Dr. Seyhan, şunları söyledi:
"Üreticilere, fındığın kurutulmasının nasıl yapılacağı, sağlıklı ortamda nasıl depolanacağı hakkında bilgi vermek gerekir. Bölgede aşırı yağışlar sonrası rutubet oranının artması nedeniyle hasat döneminin daha geç olması gerekir. Hasat döneminde üreticilerin daha duyarlı olmaları ve depolama yapanların da eğitilmesi önemli."
Seyhan, bölgede hasat öncesi bahçelerden aldıkları fındık örneklerinin teknolojik bir ortamda tam olarak kurutulup depolanmasıyla aflatoksin maddesini yok edebildiklerini belirtti. Dr. Seyhan, şunları söyledi:
"Üreticilere, fındığın kurutulmasının nasıl yapılacağı, sağlıklı ortamda nasıl depolanacağı hakkında bilgi vermek gerekir. Bölgede aşırı yağışlar sonrası rutubet oranının artması nedeniyle hasat döneminin daha geç olması gerekir. Hasat döneminde üreticilerin daha duyarlı olmaları ve depolama yapanların da eğitilmesi önemli."