Bu haber kez okundu.

Gıda hazırlanmasına yönelik öneriler
Gıdaları taze tüketin

Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde, pişirilmiş gıdalar ve çiğ gıdalar arasındaki temasın önlenmesi isteniyor. Daima işlenmemiş süt yerine pastörize edilmiş sütün satın alınması, taze veya şok dondurma işlemine tabi tutularak dondurulmuş tavuk seçilmesi öngörülen sitede, sebze ve meyvelerin taze tüketilmesi gerektiği bildirildi.

Patojen kaynaklı hastalıkların, özellikle tavuk etleri, sığır etleri ve pastörize edilmemiş sütlerle bulaştığı vurgulanan sitede, bu hastalıkları gıdadan uzaklaştırmak için, gıdaların tam olarak pişirilmesi gerektiği, mükemmel yapılan bir pişirmede patojenlerin öleceği belirtildi.

Pişmiş gıdalar

Pişmiş gıdaların çiğ gıdalardan uzak tutulması gerektiği vurgulanan sitede, çiğ gıdalarda kullanılan bıçak ve kesme tahtası pişmiş gıdalarda kullanıldığında, mikrop üremesi olacağına dikkat çekildi.

Pişmiş gıdaların, oda sıcaklığına geldiği zaman içinde mikroorganizmaların çoğalmaya başladığı, bu nedenle bu tür gıdaların uzun beklemesi~|~nin doğru olmayacağı kaydedilen sitede şöyle denildi:

"Bu tür gıdalar, ısısını kaymetmeden hemen tüketilmelidir. Eğer hemen tüketilmeyecekse, 6? derece sıcaklığın üstünde ya da 1? derecenin altında depolanmalıdır. Bebekler için depo edilmemiş gıdalar tercih edilmelidir.

Temizliğe dikkat

Uygun depolama, mikrobiyal büyümeyi yavaşlatır. Ancak organizmaları öldürmez. Bu yüzden pişirilip depolanan gıdalar, pişirilme düzeyinde ısıtılmalıdır."

Sitede, gıdaların hazırlanmasına başlanmadan önce ve her ara vermede ellerin çok iyi yıkanması gerektiği belirtilerek, "Her gıda kırıntısı, kalıntısı veya noktasının, potansiyel mikrop kaynağı olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden tüm mutfak yüzeylerinin dikkatlı bir şekilde temiz tutulması ve bulaşıklarla temas eden kıyafetlerin değiştirilmesi gerekir" denildi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100