18 Kasım 2001 Pazar 00:00
199 Okunma
Iftar ve sahurda hızlı yemeyin
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Mete Kesim, "Kalbi rahatsızlığı olanlar iftarda fazla yememeli" dedi. Prof. Dr. Mete Kesim, iftarda hızlı ve çok yenilen yemeğin kalp krizine yol açabileceğini belirterek, oruçlu kişilerin iftarda daha dikkatli yemek yemeleri uyarısında bulundu.

Ani tansiyon düşüklüğü

"İftarda fazla yemek yeme alışkanlığımız var, oysa hızlı ve çok yemek vücuda zararlı" diyen Kesim, şunları söyledi: "Yemeğin birden ve aşırı şekilde mideye girmesi sonucu salgılar fazlalaşıyor. Bu da, ani tansiyon düşüklüklerine neden olur. En önemlisi ise yemeği yedikten sonra uzanıp yatılması. Bu çok tehlikeli. Vücuttaki kan mide ve bağırsakların etrafında toplanıyor. Beyin ve kalbe kanın gitmesi engelleniyor. Kan birden vücuda dağıldığında, kalp çarpıntılarına ve krize kadar varıyor. Bu nedenle kalp rahatsızlığı olanlar iftarda fazla yememeli."

İki aşamalı iftar

İftar yemeklerinin iki aşamalı olarak yenilmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Ke~|~sim, "İftarda yemeği ikiye bölmeli. Önce çorba içilmeli, aradan 15-20 dakika geçtikten sonra diğer yemekler yenilmelidir. Böyle yemek yenildiğinde, yarım saat dinlenilmelidir" dedi.

Prof. Kesim, özellikle kalp ve tansiyon hastalarını, oruç tutmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları konusunda uyardı.

Kan şekerinin düşmesi

Yüksek İhtisas Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ayçağ Turan, Ramazan ayında normal beslenme düzeninin değiştiğini vurguladı. Ramazan'da günlük öğünlerin 2'ye indiğini, hatırlatan Turan, gün boyu süren açlık halinde, oruç tutanlarda, kan şekerinin normalin altına düştüğünü (hipoglisemi), bunun da yorgunluk, çarpıntı, sinirlilik, terleme, baş ağrısı, dalgınlık, unutkanlık gibi sonuçlara neden olabildiğini ifade etti. Özellikle şeker hastalarında açlığın, hipoglisemi ve kan şekerinin ani yükselmesi (hiperglisemi) sıklığına neden olduğunu belirten Turan, diyet tedavisinin önemli olduğu şeker hastalığı, yüksek tansiyon, mide şikayeti gibi rahatsızlıklarda hastaların, diyet tedavisinin önemi konusunda sağlık personeli tarafından bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Öneriler

Aytaç Turan, oruç tutan kişilerin, iftar ve sahurda dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle sıraladı:

Ramazan boyunca kızartmadan kaçının, etleri ızgara ya da fırında pişirmeye özen gösterin.

Ağır hamur tatlıları yerine daha hafif sütlü tatlılar ve kompostolar tüketin.

İftarda yemekleri birden yemeyin.Kendinize uzun bir zaman dilimi ayırın.

Yiyeceklerin beşte ikisini sahurda, beşte üçünü iftarda yemeye çalışın.

Sahur öğününü kesinlikle atlamayın.

Ramazan ayı boyunca meyve ve çiğ sebze tüketimine önem verin.

Sahurda protein içeren süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar yiyin. Bu, uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.Yağlı yiyeceklerden kaçının, yağsız sebzeli yiyecekleri tercih edin.

Bol su için

Uzmanlar, oruç tutan kişilerin iftar ve sahurda bol sıvı almaları gerektiğini hatırtıyorlar. Normal bir insanın günlük su ihtiyacının 2-2.5 litre olduğuna dikkat çeken uzmanlar "6-8 bardak kadar su, gece boyunca mutlaka tüketilmeli. Bunun yanında meyva suyu, ayran gibi sıvı içecekleri almak da mümkün. Gün boyunca susuz kalmamak için kompostonun sahur yemeğinde bulundurulması da yararlıdır" diyorlar.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100