23 Nisan 2003 Çarşamba 00:00
145 Okunma
İşin sırrı kahvaltıda
Uzmanlara göre kahvaltı, demir, fosfor, kalsiyum ve protein açısından gerçek bir kaynak olup, uyanır uyanmaz ihtiyaç duyulan tüm besinleri karşılayıp, büyük işler başarmak için vücudu tümüyle hazır hale getiriyor. Türk mutfağında kahvaltıda genellikle B vitamini eksikliği görülüyor. B1 vitamininin en iyi kaynağı ise buğday. Ancak buğdayda temizlenirken yüzde 30 kayıp oluyor. Zaman zaman mısır gevrekleri bu eksikliğin giderilmesini, yanında tüketilen süt ve peynir ile kolaylaştırabiliyor. B1 vitamini, besinlerden alınan karbonhidratın enerjiye dönüşmesini sağlıyor. Depresyon ve zihin yorgunluğunu engelliyor.

Kahvaltısız gün

çekilmiyor

Güne kahvaltısız başlandığında ise yorgun, stresli ve konsantrasyon bozukluklarının yaşandığı keyifsiz bir gün davet edilmiş oluyor. Kahvaltı yapılmadığında, saat 10?12 arasında vücuttaki enerjide büyük azalma meydana geliyor. Bu da kas kasılması, kontrolden yoksun sinir sistemi, baş dönmesi, açlık duygusu ve uyuşukluğa yol açıyor.

Öğrenciler içi~|~n önemli

Uzmanlar, kahvaltı yapmayan çocuklar ve gençlerde, diğerlerine göre derslerde algılama süreçlerinin uzadığının görüldüğünü kaydediyor. Sabah kahvaltısını aksatan erişkinlerin serum?kolesterol düzeylerinin kahvaltı edenlere göre daha yüksek çıktığını ifade eden uzmanlar, kahvaltısız güne başlayanlarda bedenle ilgili olumsuzlukların yanı sıra, ruhi çöküntülere de rastlanabileceğini vurguluyor.

Nasıl bir kahvaltı..?

Kahvaltıda alınan süt ve ürünlerinin, beyin ve beden oluşumlarının güçlenmesini sağladığını hatırlatan uzmanlar, yağ, protein, karbonhidrat, mineral ve vitaminden oluşan sütün, her yaşa hitap ettiğini bildiriyor. Uzmanlar, yumurtanın da iyi bir protein kaynağı olduğunu vurgulayarak, erişkinlerin, haftada 2 kere peynir yerine 2 adet yumurta, çocukların ise gün aşırı tüketmesi gerektiğini belirtiyor. Uzmanlara göre, güne zinde başlamayı sağlayacak mükemmel kahvaltı şöyle: Bir bardak oda sıcaklığında su, C vitamini ağırlıklı bir porsiyon meyva, en az 1 porsiyon peynir, bir bardak süt, 4 adet zeytin, 1 tatlı kaşığı bal ya da reçel, 2?3 dilim çavdar, kepek ya da yulaf ekmeği ve bir porsiyon söğüş domates?salatalık.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100