Bu haber kez okundu.

Kapaklı içeceklere dikkat!
Selçuk Üniversitesi Fen?Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Durak, kaynak sularının yeraltındaki katmanlardan süzülerek geldiğini, bu nedenle bünyesinde hastalık yapan cinsten mikroorganizmaların yok denecek kadar az olduğunu söyledi.

Gazı kaçınca savunmasız kalıyor

Ozonlama ile dezenfekte edilen kaynak sularının klor gibi uzun süreli koruma sağlamadığını vurgulayan Prof. Dr. Durak, şunları söyledi: "Bu nedenle kapağı açıldıktan sonra kısa süre içinde tüketilmeyen şişe suları, mikroorganizma yuvasına dönüşebilir. Şişe sularının yanı sıra gazlı içeceklerde de dezenfeksiyon işlemi yapılmıyor. Gaz, mikroorganizmalara karşı etkin koruma sağlıyor, ancak hava ile temas ettikten sonra gazın uçması içeceği savunmasız bırakıyor."

Mantar ve parazitler oluşuyor

Prof. Dr Durak, bu yüzden kapağı açılan su başta olmak üzere bütün içeceklerin kısa süre içinde tüketilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Su içinde organik madde yok, ancak hava ile te~|~ması sırasında içine mantar ve parazit yapan bakteri sporları düşebilir. Kapağı açıldıktan sonra mikroorganizma populasyonu artan içecekler, mide, bağırsak rahatsızlıkları gibi tehlikeli hastalıklara yol açabilir" dedi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100