21 Eylül 2001 Cuma 00:00
217 Okunma
Sabah kahvaltısını atlamayın
Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Sağlık Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emel Alphan, yeni eğitim yılının başlamasının ardından özellikle büyük kentlerde çocukların okullarına gitmek için çok erken saatlerde yola çıktıklarını vurgulayarak, "uykuyu tam almama, zaman darlığı ve iştah yokluğu" nedeniyle kahvaltı yapılmadan okula gidildiğini söyledi.

Aç kalan vücudun kan şekeri düşmekte

Kahvaltının günün ilk ve en önemli öğünü olduğuna işaret eden Doç.Dr. Alphan, gece boyunca aç kalan vücudun enerji ve besine ihtiyacının arttığına dikkat çekti. Açlıktan dolayı kan şekerinin düşeceğini ifade eden Doç. Dr. Alphan, bu nedenle de mutlaka kahvaltı yapılması gerektiğini kaydetti. Doç. Dr. Alphan, büyüme sürecinde enerji, yeni dokular ile kemik ve kas gelişimi için daha fazla protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve vitamin gerektiğini anlatarak, bu ihtiyaçların öğün atlanmadan karşılanmasının önemine değindi.

Öğün atlamanın zararları

Türkiye'de adolesan (ergenlik) çağı çocukların b~|~eslenme alışkanlıkları üzerine gerçekleştirilen araştırmalara da dikkat çeken Doç. Dr. Alphan, "Adolesan dönemindeki öğrencilerde yapılan araştırmalarda, en çok atlanan öğünün sabah kahvaltısı olduğu görülüyor. Yapılan bir araştırmada bu oran yüzde 58.3, diğer bir araştırmada yüzde 41.9" dedi.Doç. Dr. Alphan, söz konusu oranların çok yüksek olduğunu belirterek, "Öğün sayısının 3'ün altında olması, gençlerin fiziksel gelişimlerini olumsuz etkileyebileceği gibi, organizmada istenmeyen metabolik değişikliklere ve okul başarılarının azalmasına da neden olabilir" şeklinde konuştu. Kahvaltı yapılmadan okula gidilmesi sonucu kan şekerinin düşeceğini, bunun da baş dönmesi, dikkat azalması, üşümeterleme ve yorgunluk gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabileceğine işaret eden Doç. Dr. Alphan, çeşitli nedenlerle öğün atlamanın çocukları fastfood türü sağlıksız beslenmeye yönelttiğini de kaydetti.

Okul aile elele

Doç. Dr. Alphan, çocuk ve gençlerde öğün atlama sonucu yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak zayıflık, şişmanlık, anemi, basit guatr ve diş çürükleri gibi sağlık sorunlarının ortaya çıktığını vurguladı. Okul çağındaki çocuklara doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması için aile ve öğretmenlere büyük görev düştüğünü ifade eden Doç. Dr. Alphan, okul kantinleri ile büfelerde sağlık ve hijyen kurallarına uyulması, buna uygun yiyecek ve içeceklerin satılmasına özen gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100