Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükran Darcan, özellikle çocukluk dönemindeki süt ve süt ürünleri tüketiminin, yetişkinlik döneminde kemik sağlığını önemli ölçüde güçlendirdiğini belirtti.
Kemik sağlığından ne haber?
Doç. Dr. Şükran Darcan, EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nın, İzmir'de, 6-14 yaş grubundaki 1000 ilköğretim okulu öğrencisinin "kemik sağlığını" ortaya koymak üzere bir çalışma başlattığını belirtti. Türkiye genelinde konu ile ilgili uzmanların "Kemik Sağlığı Grub" oluşturduğunu belirten Darcan, şu bilgileri verdi: "EÜ olarak bu çalışmaya paralel olarak, bir araştırma başlattık. Hazırladığımız anket formları, ilköğretim okullarında dağıtılarak, annelere ulaştırıldı. Gelen yanıtlar kliniğimizde değerlendirildi. Tarama programı Karşıyaka, Bornova ve Hatay bölgelerinde, (üst sosyo-ekonomik öğrenciler) arasında gerçekleştirildi."
Doğrudan etkiliyor
Araştırmaya katılan öğrencilerin, "günlük süt-yoğurt tüketimi", "spor yapma alışkanlıkları", "doğum ağırlığı", "kemik sağlığı ileilgili olarak vitamin alıp almadığı", "günlük kalsiyum alımı" gibi soruların yöneltildiğini bildiren Doç. Dr. Darcan,"Çocukluk dönemindeki süt ve süt ürünleri tüketimi, yetişkinlik döneminde kemik sağlığını doğrudan etkilemektedir" dedi. Çalışmayı, Doç. Dr. Şükran Darcan ile Doç. Dr. Mahmut Çoker ve Uzman Dr. Damla Gökşen'in yürüttüğü bildirildi.
Kemik sağlığından ne haber?
Doç. Dr. Şükran Darcan, EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nın, İzmir'de, 6-14 yaş grubundaki 1000 ilköğretim okulu öğrencisinin "kemik sağlığını" ortaya koymak üzere bir çalışma başlattığını belirtti. Türkiye genelinde konu ile ilgili uzmanların "Kemik Sağlığı Grub" oluşturduğunu belirten Darcan, şu bilgileri verdi: "EÜ olarak bu çalışmaya paralel olarak, bir araştırma başlattık. Hazırladığımız anket formları, ilköğretim okullarında dağıtılarak, annelere ulaştırıldı. Gelen yanıtlar kliniğimizde değerlendirildi. Tarama programı Karşıyaka, Bornova ve Hatay bölgelerinde, (üst sosyo-ekonomik öğrenciler) arasında gerçekleştirildi."
Doğrudan etkiliyor
Araştırmaya katılan öğrencilerin, "günlük süt-yoğurt tüketimi", "spor yapma alışkanlıkları", "doğum ağırlığı", "kemik sağlığı ileilgili olarak vitamin alıp almadığı", "günlük kalsiyum alımı" gibi soruların yöneltildiğini bildiren Doç. Dr. Darcan,"Çocukluk dönemindeki süt ve süt ürünleri tüketimi, yetişkinlik döneminde kemik sağlığını doğrudan etkilemektedir" dedi. Çalışmayı, Doç. Dr. Şükran Darcan ile Doç. Dr. Mahmut Çoker ve Uzman Dr. Damla Gökşen'in yürüttüğü bildirildi.