Bu haber kez okundu.

Sağlıklı kurban kesimi için...
Doç. Dr. Kudret Saylam, bakteriyel bulaşmanın önlenmesi için kurbanlık hayvanın kesildikten sonra kanının yüzde 45?60 oranında akıtılması gerektiğini söyledi ~|~ Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kudret Saylam, kanda çok yüksek düzeyde protein bulunduğunu, bunun etin raf ömrünü (bekleme süresi) kısaltacağını ve bakteriyel bulaşmalara yol açacağını belirterek, "Yüzde 45?60 oranında kan akıtılmazsa et çabuk bozulur. Kurbanı kesenler kan akıtma konusuna dikkat etmelidir" dedi. Aşırı zayıf, gebe, yavrusunu emzirme döneminde olan veya herhangi bir salgın hastalığı bulunan hayvanların kurbanlık olarak seçilmemesi gerektiğinin altını çizen Saylam, nakliyatın da dikkatli yapılmasının önemine değindi. Doç. Dr. Saylam, "Naklin şekli ve şartları etin kalitesi, canlı ağırlık ve et fire oranı üzerinde doğrudan etkilidir. Bu bakımdan kurbana nakliye esnasında da sert hareketlerde bulunulmamalı, işkence yapılmamalıdır" diye konuştu.

Kurbanı yormayın

Kesilecek hayvanlarda kurbanlık özelliklerinin bulunması gerektiğini kaydederek, "Kurban, inanç gereği kesilen hayvana denir. Bunun için gerekli kriterler yerine getirilmeli ve kesim ehil kişilerce yapılmalı" diyen Doç. Dr. Saylam, kesime götürülen hayvanların koşturma, kovalama veya dolaştırma yoluyla yorulmaması gerektiğini açıkladı. Saylam, "Bazen yakalamak için de çok uğraşıldığı oluyor. Kurbanlık hayvanın yorulması, kaslarında laktik asit birikmesine sebep olur. Laktik asit et kalitesini olumsuz etkiler" şeklinde konuştu.

Deriye itina gösterin

Kesim sırasında da hayvana işkence yapılmaması gerektiğini, hayvanın ayaklarının aşırı sıkı bağlanmasının uygun olmayacağını ve yere yatırılmasından sonra en geç 1 dakika içinde kesilmesinin önemini dile getiren Saylam, kesimin aslına ve usulüne uygun biçimde yapılması gerektiğini hatırlattı. Saylam, sözlerine şöyle devam etti: "Ayrıca, kesimden sonra kanlanan zemin iyice yıkanmalı. Sonra yüzme işlemi başlamalı. Deri uzman kişiler tarafından yüzülmeli. Milli ekonomiye derinin önemli katkısı var. Deri kesildikten sonra tuzlanmalı. Kesim ve yüzme işlemi tamamlandıktan sonraki temizlik de çok iyi yapılmalı."
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100