03 Temmuz 2001 Salı 00:00
345 Okunma
Sebzeler kalbin dostu
ABD'de Gıda Teknolojistleri Enstitüsü'nün sponsorluğunu yaptığı gıda araştırmacılarının yıllık toplantısında konuşan Harvard Tıp Okulu'ndan Doktor Frank Speizer, turunçgiller ve aralarında lahana, kıvırcık lahana ve şalgamın da bulunduğu sebzelerin tüketimindeki artışın, "koroner kalp hastalığı ve kalp krizi riskinin azalmasını sağladığını" söyledi. Speizer, 75 bin hemşire ve 38 bin erkek sağlık görevlisi üzerinde yapılan çalışma sonucu, fazla meyve yemenin yüksek tansiyon riskini azalttığının ortaya çıktığını, portakal suyunda bulunan, özellikle potasyum, folik asit ve C vitamini gibi besleyicilerin kalbi kalp damarları hastalığına karşı koruduğunu belirtti. ABD'nin Florida eyaleti Turunçgiller İdaresi'nden araştırmacı Steven Nagy de, portakal suyunun anti?oksidan olduğunu, kanser, virüs, allerji ve iltihaplanmaya karşı iyi gelmesinin yanı sıra kan pıhtılanması ve atardamarda plaka oluşmasını engellediğini belirtti. Elzbieta Kurowska adlı araştırmacı da, Western Ontario Üniversitesi~|~'nde görevliyken yapılan klinik deneylerin, günde 0.24 litre portakal suyu içmenin "iyi kolesterol" yüksek yoğunluklu yağ proteini HDL'yi yükselttiğini ve "kötü kolesterol" düşük yoğunluklu yağ proteini LDL'nin HDL'ye göre oranını yüzde 16 düşürdüğünü gösterdiğini belirterek, HDL'nin kalp hastalığına karşı koruyucu olduğunun görüldüğünü söyledi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100