Selçuk Üniversitesi İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Gülcan Kısakol, şeker hastalarının da normal kişiler gibi iftar vaktinde vücudun şeker ihtiyacını karşılamak için karbonhidratlı yiyecekler tükettiğini söyledi. İftar vaktinde tüketilen yoğun karbonhidratlı içerikli gıdaların iştah açmada önemli rol oynayan insülin hormonunun salgılanmasını tetiklediğini belirten Kısakol, bunun da "hipoglisemi" denilen şeker düşmesine yol açtığını kaydetti.
İştah artıyor
Yemeğe başlandığında bu durumun bir kısır döngü içinde sürdüğünü ifade eden Kısakol, karbonhidrat yüklemesi ile insülin hormonunun salgılanmasının artacağını ve sonuçta iştahın daha da yükselerek, daha fazla yemeğe ihtiyaç duyulacağını ifade etti. Bu nedenle oruç tutan şeker hastalarının, iftar zamanı yediklerine dikkat etmemesinin kilo alma başta olmak üzere çok sayıda tehlikeli sorunu beraberinde getireceğini vurgulayan Kısakol, "Hastalık tedavi edilme aşamasında ise istenmeyen sonuçlar ortaya çıkar. Bu çerçev~|~ede, hastaların iftar ve sahur zamanı hamur ve karbonhidratlı gıdalardan uzak durması gerekir" dedi. Kısakol ayrıca, çok yemekten kaçınılmasının da şeker hastaları için oldukça önemli olduğuna dikkati çekti.
İştah artıyor
Yemeğe başlandığında bu durumun bir kısır döngü içinde sürdüğünü ifade eden Kısakol, karbonhidrat yüklemesi ile insülin hormonunun salgılanmasının artacağını ve sonuçta iştahın daha da yükselerek, daha fazla yemeğe ihtiyaç duyulacağını ifade etti. Bu nedenle oruç tutan şeker hastalarının, iftar zamanı yediklerine dikkat etmemesinin kilo alma başta olmak üzere çok sayıda tehlikeli sorunu beraberinde getireceğini vurgulayan Kısakol, "Hastalık tedavi edilme aşamasında ise istenmeyen sonuçlar ortaya çıkar. Bu çerçev~|~ede, hastaların iftar ve sahur zamanı hamur ve karbonhidratlı gıdalardan uzak durması gerekir" dedi. Kısakol ayrıca, çok yemekten kaçınılmasının da şeker hastaları için oldukça önemli olduğuna dikkati çekti.