Türk Diyabet Vakfı Başkanı Temel Yılmaz, Türkiye'nin diyabetli hasta sayısında dünya ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Yılmaz, Türkiye'de 2,6 milyonu bilinen, 2,4 milyonu da gizli olmak üzere 5 milyon diyabetli bulunduğunu belirterek, "Türkiye'de diyabetin en yüksek olduğu il olan Gaziantep'i, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adana izliyor" dedi.
Fazla yemek iyi değilBu illerde karbonhidrat içeren şekerli, unlu ve yağlı yiyeceklerden oluşan bir beslenmenin hakim olduğunu kaydeden Prof. Dr.Yılmaz, "Bu beslenme türü, şişmanlığa, şişmanlık da diyabete yol açıyor, yani fasit daire oluşuyor" diye konuştu. Diyabetten korunmak için ideal kilonun önemli olduğunu anımsatan Prof. Dr. Yılmaz, şöyle devam etti: "İdeal kilonun aşılması durumunda diyabete eğilim artıyor. Öncelikle beslenmede yağ ve şeker oranını düşürmek gerekir. Ayrıca az ve sık aralıklı bir beslenme modeli oluşturulmalı. Türkiye'de akşam yemekleri çok ağır. Fazla yemek yeniyor. Sabah ile öğle arası 4-5 saat, öğle ile akşam arası ise 8-9 saati buluyor. Ağır akşam yemeğinin tahribatını önlemek için, saat 16.00-17.00 dolayında mutlaka sandviç, tost, domates, salatalık gibi hafif yiyecekler yenilmeli ve kesinlikle ağır yemek yenilmemeli. Eğer bu yapılırsa akşam sofraya tam aç oturulmaz ve daha az yemek yenir. Türkiye, diyabetli hasta sayısında dünya ortalaması üzerinde bir noktada."
Aç kalmayınProf. Dr. Yılmaz, diyabet hastalarına şu önerilerde bulundu: "Diyabetli hastaların, ilaç almaları nedeniyle uzun süre aç kalması doğru ve bilimsel değil. Diyabet, ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle diyabetli hastaların uzun süre aç kalmamasını öneriyoruz. Diyabetli hasta, sık sık ve azar azar olmak koşulu ile önerilen besinlerle beslenmeli."
Fazla yemek iyi değilBu illerde karbonhidrat içeren şekerli, unlu ve yağlı yiyeceklerden oluşan bir beslenmenin hakim olduğunu kaydeden Prof. Dr.Yılmaz, "Bu beslenme türü, şişmanlığa, şişmanlık da diyabete yol açıyor, yani fasit daire oluşuyor" diye konuştu. Diyabetten korunmak için ideal kilonun önemli olduğunu anımsatan Prof. Dr. Yılmaz, şöyle devam etti: "İdeal kilonun aşılması durumunda diyabete eğilim artıyor. Öncelikle beslenmede yağ ve şeker oranını düşürmek gerekir. Ayrıca az ve sık aralıklı bir beslenme modeli oluşturulmalı. Türkiye'de akşam yemekleri çok ağır. Fazla yemek yeniyor. Sabah ile öğle arası 4-5 saat, öğle ile akşam arası ise 8-9 saati buluyor. Ağır akşam yemeğinin tahribatını önlemek için, saat 16.00-17.00 dolayında mutlaka sandviç, tost, domates, salatalık gibi hafif yiyecekler yenilmeli ve kesinlikle ağır yemek yenilmemeli. Eğer bu yapılırsa akşam sofraya tam aç oturulmaz ve daha az yemek yenir. Türkiye, diyabetli hasta sayısında dünya ortalaması üzerinde bir noktada."
Aç kalmayınProf. Dr. Yılmaz, diyabet hastalarına şu önerilerde bulundu: "Diyabetli hastaların, ilaç almaları nedeniyle uzun süre aç kalması doğru ve bilimsel değil. Diyabet, ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle diyabetli hastaların uzun süre aç kalmamasını öneriyoruz. Diyabetli hasta, sık sık ve azar azar olmak koşulu ile önerilen besinlerle beslenmeli."