21 Mayıs 2003 Çarşamba 00:00
136 Okunma
Sofralara yaz makyajı
Gaziantep Üniversite Tıp Fakültesi Hastanesi Diyet Uzmanı Meryem Yılmaz, iklim değişikliklerinin doğrudan beslenme alışkanlıklarına da yansıdığını söyledi. Sıcaklarda enerji ihtiyacı azaldığından, besin alımının da azaltılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Aşırı enerji veren kızartma ve kavurma gibi besinlerden kaçınılmalı. Daha sade ve serinletici yiyecekler tercih edilmeli. Azar azar, sık sık yenilmeli. Ağır tatlılar ve hamur işlerinin yerine muhallebi, sütlaç gibi daha hafif tatlılar tercih edilmeli" dedi.

Su kaybı

vücudu etkiler

Isı kaybının beraberinde sıvı kaybına da yol açtığını belirten Yılmaz, "Yaz aylarında sıvı kaybı üst limitlere ulaşmaktadır. Terlemeyle birlikte su ve tuz kaybı artmaktadır. Su kaybı, derinin canlılığını kaybetmesine, kalp atımının hızlanmasına, tansiyonun düşmesine neden olur. Kanın yoğunluğu artar" diye konuştu.

Şeker hastalarına tavsiye

Vücutta meydana gelen tuz kaybının kusma, zihni bulanıklık, kas yorgunluğu ve solunum yetersizliklerine yol~|~ açtığını kaydeden Yılmaz, sıcak havalarda su ve tuz alımına çok dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Yaz aylarında şeker hastalarının, tansiyonu yüksek olanların, kalp hastalarının; sıcağın yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamaları gerektiğini hatırlatan Yılmaz, şeker hastalarının da bol sıvı almasını önerdi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100