Baharat etkili oluyor
Bu nedenle hasta olmayı beklemeden bazı kurallara dikkat etmek ve bazı bitkisel takviyeleri almak gerektiğine dikkat çeken Saraç, "Bu dönemde soğuk algınlığına karşı bol ılık ve sıcak su tüketimi, solunum yollarını nemlendiren başta ıhlamur olmak üzere ısırgan, nane, kuşburnu gibi çayları bol içmek yararlıdır. Bedenin soğuk algınlığına karşı direncini artıran zencefil gibi baharatları tüketmekte yararlıdır" dedi.
Soğuk algınlığına karşı pek çok değişik preperatın mevcut olduğuna dikkat çeken Saraç, bunlardan en önemlilerini şöyle sıraladı:
* Kuşburnu özleri: Genelde içerdikleri antosiyaninler ve antigripal özelliklerinden dolayı doğal bir koruyucudur.
* Söğüt kabuğu özü: Salix alba ve diğer söğüt türlerinin kabuğundan elde edilen bir eksterdir. Soğuk algınlığında kırıklığın alınması için yararlıdır.
* Ökaliptus: İyi bir nefes açıcı, solunum yollarını kolaylaştırıcı, oksijenlenmeyi artırıcı, sinüzitte ve solunum spazmlarında yardımcıdır.
* Isırgan otu: Doğal bir kan temizleyicidir. Allerjilerde vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için kullanılır. Belli aralarda arada vücudu dinlendirerek kür yapılması yararlıdır.
* Zencefil: Hastalık yapıcı mikroorganizmaları yokedici, iltihap giderici ve vücudu soğuk algınlığına karşı koruyan etkili bir doğal maddedir. Tabletleri mevcuttur. Kurutulmuş toz halde yemeklere serpilebilir. Kurutulmuş köklerinden çay demlenilebilir. Taze şekilde yenerek tüketilebildiği gibi dıştan kompres yapılarak da kullanılabilir.
* Propolis: Arıların yaptığı balmumunda bulunan mucizevi bir maddedir. doğal bir antimikrobiyaldir. Mikropların üremesini engeller.
Saraç, doğal maddelerde büyük şifalar gizli olduğuna dikkat çekerek, "Ancak bu bilimsel şekliyle yapılmalı ve tedaviler hekim tarafından yürütülmelidir" dedi. Avrupa ülkeleri ve Amerika´da insanların doğal tıbba yöneldiğini belirten Saraç, ancak Türkiye´nin bu alanda geri kaldığını dile getirdi.