Prof. Dr. Arıoğlu, tohumlarında yüzde 36-40 protein, yüzde 18-24 yağ, yüzde 26 karbonhidrat ve yüzde 8 madensel yağlar içeren soyanın, insan ve hayvan beslenmesinde önemli bir yere sahip olduğunu ve ayrıca değişik sanayi kollarında yaygın olarak kullanıldığını belirtti. Soyanın önemli bir yağ bitkisi olduğunu anlatan Prof. Dr. Arıoğlu,"Dünya bitkisel yağlı tohum üretiminin yüzde 50'si ve bitkisel ham yağ üretiminin yüzde 27'si soyadan elde ediliyor" dedi. İnsan bünyesindeki yağ ve lipid metabolizmasını düzenleyen yağ asitlerini içerdiğinden, şeker hastalığı, damar sertliği ve kroner kalp hastalığı olan kişilere soya ve soya yağı önerildiğini kaydeden Prof. Dr. Arıoğlu, "Soya yağı, özellikle atardamar daralmasını önleyici etkiyi sahiptir. Ayrıca, soya yağı kandaki kolestrol düzeyini düşürür" diye konuştu.
Göğüs kanseri riskini azaltıyor
Soyanın, kadınlarda ostorejen hormonunun kanserojen etkisini önlediğini ve zararlı hücrelerin gelişimini durdurduğunu vurgulayan Prof. Dr. Arıoğlu, şöyle devam etti: "Bu nedenlerden dolayı, kadınlarda göğüs kanserine yakalanma riskini azaltıyor."
Vitamin deposu gibi
Soya yağında bol miktarda elementler ve vitaminler bulunduğunu, buözelliklerinden dolayı da insan beslenmesinde önemli yere sahip olduğuna işaret eden Prof. Dr. Arıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Soya, B vitamini deposu olarak bilinir. Bu nedenle soyalı besinlerin hazmı kolaylaştırdığı ve çocuklarda kemik gelişimini artırdığı, ayrıca çocuklarda ortaya çıkan kronik sindirim zorluğu ve kabızlığın soya sütü kullanımı ile büyük oranda atlatıldığı saptanmıştır.
Göğüs kanseri riskini azaltıyor
Soyanın, kadınlarda ostorejen hormonunun kanserojen etkisini önlediğini ve zararlı hücrelerin gelişimini durdurduğunu vurgulayan Prof. Dr. Arıoğlu, şöyle devam etti: "Bu nedenlerden dolayı, kadınlarda göğüs kanserine yakalanma riskini azaltıyor."
Vitamin deposu gibi
Soya yağında bol miktarda elementler ve vitaminler bulunduğunu, buözelliklerinden dolayı da insan beslenmesinde önemli yere sahip olduğuna işaret eden Prof. Dr. Arıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Soya, B vitamini deposu olarak bilinir. Bu nedenle soyalı besinlerin hazmı kolaylaştırdığı ve çocuklarda kemik gelişimini artırdığı, ayrıca çocuklarda ortaya çıkan kronik sindirim zorluğu ve kabızlığın soya sütü kullanımı ile büyük oranda atlatıldığı saptanmıştır.