Uzmanlara göre; binlerce yıldır bilinen, çok çeşitli şekillerde ve kolayca pişirilebilen, lezzetli ve besleyici değeri olan yumurta, besin değeri açısında anne sütünden sonra geliyor. Yumurtada A, D, E ve B grubu vitaminlerle diğer vitaminlerin önemli oranda bulunduğunu bildiren uzmanlar, yumurta sarısındaki A vitamininin gözün iyi görmesi, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için gerekli olduğununu, vücut hücrelerinin gelişmesine yardım ettiği, solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunma sağladığını belirttiler.
Mutfağın çimento harcı
Yumurtanın vitamin değerini mutfağın çimento harcı olarak açıklayan uzmanlar, yumurtada insanların ihtiyacı olan 13 adet vitamin ve mineralin bulunduğuna dikkat çekiyorlar. Yumurtanın yeterince tüketilmesi durumunda özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğunun oluşmayacağını dile getiren uzmanlar, E vitamini yönünden zengin olan bu besin maddesinin vücudu zararlı maddelere karşı da koruduğunu anlattılar. Uzmanlar "B grubu vitaminler bazı besin ögelerinin vücutta enerjiye çevirilmesi için gereklidir. Yumurta, özellikle riboflavin (B2 vitamini) açısından zengidir. Bu vitamin deri ve göz sağlığı için de gereklidir. Yumurtada bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynamaktadır" şeklinde konuşuyorlar.
Yumurta hakkında bilmedikleriniz:
İşte, insan sağlığı için gerekli olan vitamin ve minarelleri içinde barındıran yumurta hakkında bilmedikleriniz:
- Yumurta kabuğunun yüzeyinde 17 bin adet küçük delik (por) bulunur
- Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir
- Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır
- Yumurta yüzde 10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır
- Yumurtanın tazeliği, en iyi kırıldığında anlaşılır. Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamiyle yayılmaz ve birbirine karışmaz. Yumurta sarısı yüksek görünümdedir.
- Yumurta, diğer yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada kullanılabilir
- Sebzelerin protein miktarı düşüktür. Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar
- Yumurta, tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb.) protein kalitesini arttırılmış olur
- Yumurta akı, proteinlerinin form oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak tercih edilmektedir.
- Yumurta proteinleri ısı ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır
- Katı pişirilmiş yumurta ile salataların (piyaz, patates salatası vb) süslemesi yapılabilmektedir
- Yumurta, pasta ve keklerin renklendirilmesini sağlar
- Yumurta, mutfağın çimento harcı gibidir. Yumurtayı birçok besini hazırlamada yardımcı olarak kullanabilirsiniz."
Mutfağın çimento harcı
Yumurtanın vitamin değerini mutfağın çimento harcı olarak açıklayan uzmanlar, yumurtada insanların ihtiyacı olan 13 adet vitamin ve mineralin bulunduğuna dikkat çekiyorlar. Yumurtanın yeterince tüketilmesi durumunda özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğunun oluşmayacağını dile getiren uzmanlar, E vitamini yönünden zengin olan bu besin maddesinin vücudu zararlı maddelere karşı da koruduğunu anlattılar. Uzmanlar "B grubu vitaminler bazı besin ögelerinin vücutta enerjiye çevirilmesi için gereklidir. Yumurta, özellikle riboflavin (B2 vitamini) açısından zengidir. Bu vitamin deri ve göz sağlığı için de gereklidir. Yumurtada bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynamaktadır" şeklinde konuşuyorlar.
Yumurta hakkında bilmedikleriniz:
İşte, insan sağlığı için gerekli olan vitamin ve minarelleri içinde barındıran yumurta hakkında bilmedikleriniz:
- Yumurta kabuğunun yüzeyinde 17 bin adet küçük delik (por) bulunur
- Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir
- Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır
- Yumurta yüzde 10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır
- Yumurtanın tazeliği, en iyi kırıldığında anlaşılır. Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamiyle yayılmaz ve birbirine karışmaz. Yumurta sarısı yüksek görünümdedir.
- Yumurta, diğer yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada kullanılabilir
- Sebzelerin protein miktarı düşüktür. Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar
- Yumurta, tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb.) protein kalitesini arttırılmış olur
- Yumurta akı, proteinlerinin form oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak tercih edilmektedir.
- Yumurta proteinleri ısı ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır
- Katı pişirilmiş yumurta ile salataların (piyaz, patates salatası vb) süslemesi yapılabilmektedir
- Yumurta, pasta ve keklerin renklendirilmesini sağlar
- Yumurta, mutfağın çimento harcı gibidir. Yumurtayı birçok besini hazırlamada yardımcı olarak kullanabilirsiniz."