27 Ağustos 2002 Salı 00:00
301 Okunma
Tarhanaherşeyiyle fakirin hizmetinde
Unutulmaya yüz tutan geleneksel ev tarhanası, özellikle kırsal kesimde geçim sıkıntısı çeken dar gelirli vatandaşların imdadına yetişti. Çorbasının yanı sıra çerez ve kızartma yapılarak da tüketilen ev tarhanası, maliyetinin çerez ve diğer çorba türlerine göre daha az olması nedeniyle yıllar sonra yeniden gözde gıda maddeleri arasındaki yerini aldı.

Kıtır olarak da yeniliyor

Konya`nın Beyşehir İlçesi`nde bu yıl cadde ve sokaklarla birlikte apartman balkonlarında da kurumaya bırakılan tarhananın bolluğu dikkati çekiyor. Yöre halkı, kilo fiyatı gelirlerinin üzerinde olan çerez almaktansa, kıtır da yenebilen tarhanayı misafirlere ikram ettiklerini, bu yolla ev ekonomisine katkıda bulunduklarını ifade ediyorlar. Hasat sezonunun ardından yapımına başlanan tarhana, kaynatılmış buğday, yoğurt, tuz, margarin ve su karışımının, kazanlarda özleninceye kadar pişirilmesi ile elde ediliyor. Bir gün dinlenmeye bırakılan tarhana hamuru, 15?20 santimetre çapında 3?4 milimetre kalınlığında açılarak ~|~güneş altında kurutuluyor.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100