Akciğer kanserinde artış var
Türkiye'de her yıl akciğer kanserinde yüzde 6 oranında artış görüldüğünü belirten Tuncer, son 5 yıldaki akciğer kanseri vaka sayısı incelendiğinde, hasta sayısının yüz binde 62'den yüz binde 83'e çıktığını bildirdi. Tuncer, Türkiye'de diğer hastalıklardan ölümlerin azalması, yaşam süresinin uzaması, sigara tüketimi, yanlış beslenme gibi nedenlerle kansere yakalanma riskinin de arttığını kaydetti. Avrupa ülkelerine oranla Türkiye'de kansere yakalanma yaşının her yıl daha da genç yaşa indiğini ifade eden Tuncer, Türkiye'de, bugüne kadar kansere yakalanmış, kanseri yenmiş veya tedavisi devam eden yaklaşık 700 bin hasta bulunduğunun tahmin edildiğini söyledi.
Şişmanlarda risk 2 kat daha fazla
Kadınlar ve erkeklerde görülen kanser vakalarının yüzde 35'inin beslenmeye bağlı olduğuna işaret eden Tuncer, şişman kişilerde, kanser riskinin iki kat daha fazla olduğuna dikkati çekti. Tuncer, kanserden korunmak için beslenme konusunda şu uyarılarda bulundu:
3 Hayvansal yağ tüketimini azaltın, az yağlı, bol lifli beslenme alışkanlığını benimseyin,
3 Kepek, yulaf gibi liften zengin besinlerin tercih edin,
3 Bol miktarda sebze-meyve tüketin, kırmızı et yerine tavuk, balık veya kuru baklagiller yiyin,
3 Yemekleri kızartma yöntemi yerine haşlayın veya buharda pişirin,
3 Katkılı yiyecekler yerine doğal besinleri tercih edin.
Tuncer, kanserle mücadelede, güvenli su kullanımı, hava kirliliği ve radyasyondan korunmanın da önemli olduğunu kaydetti.