Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fevzi Keleş, sindirim sisteminde rahatsızlığı bulunmayanların bazı sebze ve meyve kabuklarını soymadan, yıkayarak yemelerinin çok faydalı sonuçlar alacağını söyledi.
Sebze ve meyve kabuklarının birer vitamin ve mineral deposu olduğuna dikkati çeken Keleş, sebze ve meyvelerin soyulmadan kabuğuylabirlikte yenmesinin vitamin ve minarel eksikliği nedeniyle meydana gelen hastalıkları önlediğini, vücudun direncini artırdığını kaydetti.
Kabuklar vitamin deposu
Yapılan araştırma ve incelemelerde birkaç sebze ve meyvenin kabuklarındaki vitaminlerin sebze ve meyvelerdeki vitamin ve minerallerden çok daha fazla olduğunun belirlendiğine işaret eden Keleş, şunları söyledi:
"Sebze ve meyve kabukları birer vitamin deposudur. Sebze ve meyvelerin taşıdığı vitamin ve mineral türünün aynısı kabuklarda da bulunur. Kabuklar ile sebze ve meyvenin kendisinde bulunan vitamin ve mineral oranı değişebiliyor. Ancak tespit edilen bir gerçek var ki, o da ince kabukların faydalı olduğudur. Bu kabukların yenmesiyle daha fazla vitamin daha fazla mineral almış oluruz.
A, B1 ve C gibi temel vitaminlerin bolca bulunduğu sebze ve meyve kabukları, kansızlık, sindirim sistemi bozuklukları, kabızlık gibi hastalıkların önleyicisidir. İlaçlar yerine doğal vitaminlerin alınmasıyla vücudun hastalıklara karşı direnci artmaktadır."
Kabuklarda gıda lifleri çok...
Havuç, turp ve salatalık gibi birçok ince kabuklu sebzelerin kabuklarındaki gıda liflerinin oldukça sık bulunduğunu kaydenen Keleş,yenilen yemeklerin hazmının gıda lifleri sayesinde olduğunu anımsattı.
Yüzeyi düz olan sebze ve meyvelerin kabuklarıyla yenilmesi için çok iyi yıkanması gerektiğini anımsatan Keleş, "Kabuklardaki vitaminleri alırken hijyenik şartlara uymak gerekiyor. Yüzeyi düz olmayan sebze ve meyvelerin yıkanırken bir fırçayla ovulması gerekir. Çok iyi yıkanmadan yenilen kabuklar aksi etki yapabilir" diye konuştu.