Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Ender Saraç, yaz aylarında vücudun iyon ve mineral kaybının oldukça arttığına dikkat çekerek, öncelikle hergün bir küçük şişe doğal maden sodasının mutlaka içilmesini önerdi. Dr. Saraç, katı doymuş yağları içeren sucuk, sosis, salam, pastırma, kırmızı et ve yağlı kaşardan da uzak durulması gerektiğini belirterek, sıcak havalarla birlikte artan besin zehirlenmelerine karşı da uyarılarda bulundu.
Sebze yemekleri ön planda olmalı
Zeytinyağı başta olmak üzere sıvı yağ ve likit yağların ön planda tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Saraç, "Mutlaka ve mutlaka bol taze sebze ve meyve yemelidir. Kavun, karpuz, kabak, taze fasulye gibi... Mutlaka sebze yemeklerinin ön planda tutulması lazım" diye konuştu.
Sıvı tüketimi
Yaz aylarında sıvının ne şekilde alındığının da çok önemli olduğunu söyleyen Dr. Ender Saraç, şunları kaydetti: "Eğer sürekli ve çok buz gibi, aşırı asitli, soğuk içecekleri içiyorsanız, vücuttaki dengeyi bozuyorsunuz. Normalde, yazın içerisinde bol sıvı almak lazım. Ancak bol sıvı derken, günde 5-6 litreyi kastetmiyoruz. Günde ortalama 2-2.5, çok terlediğimiz günlerde 3 litreye yakın sıvı almak yeterli. Bunun yarısını normal su olarak almak, aynı zamanda bir veya iki su bardağı kadar maden suyu, maden sodası içmek, bunun dışında da yine yoğunluklu sıvılar, mesela naneli limonata gibi veya bol naneli cacık gibi dereotlu cacık gibi, veya hafif sulu kompostolar, fazla şekerli olmayan, doğal haliyle kompostolar gibi".
Besin zehirlenmeleri
Dr. Saraç, sıcak havalarla birlikte artan besin zehirlenmelerine karşı da şu uyarılarda bulundu: "Özellikle hayvansal gıdaları tüketirken yazın çok dikkatli olmak gerekiyor. Fabrika veya et, tavuk, balık, süt, yoğurt, peynir üreticileri, hijyenik şartlarla soğuk zincirle teslim ediyorlar ama, donmuş ürün kamyondan boşaltılırken güneşte kalabiliyor. On dakika bile güneşte kalsa çözülüyor ve çok süratli şekilde toksin ve bakteri üretiyor. Ve tekrar donduğu zaman da bu toksin bir yere gitmiyor, yok olmuyor".
Çocuklarda beslenme
Dr. Saraç, çocukların yaz sıcaklarından olumsuz etkilenmemeleri için, hiç olmazsa bitki çayı içmeye alıştırmak gerektiğini, ayrıca bol roka, marul, tere gibi yeşillik ağırlıklı salatanın çok faydası olduğunu bildirdi. Dr. Saraç, "Aralarda, özellikle salatalık gibi, yeşillik gibi, komposto, meyve, meyve suyu gibi gıdaları vermek bir de lifli gıdalarla kombine etmenin oldukça faydası olur" dedi.
Diyet önerileri
Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Ender Saraç, kilo vermesi gerekenlere ise sağlıklı bir diyet için şunları önerdi: "Akşam hafif ve erkence yenmeli. Çünkü yazın oldukça geç saatlerde ağır yenebiliyor. Her şeyden önce beden tipini bilip, ona göre doğru beslenilmeli. Bol yeşil çay tüketilmeli. Bol ılık sıvı alınmalı. Ve mutlaka günde yarım saat kadar sabah erken veya akşamüstü saatlerinde orta tempoda yürüyüş, egzersiz yapılmalı. Yeşil elma, nane ve zerdeçal kokularını sık sık koklamak, iştah merkezini baskılar, o konuda da yardımcı olabilir" dedi.
Sebze yemekleri ön planda olmalı
Zeytinyağı başta olmak üzere sıvı yağ ve likit yağların ön planda tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Saraç, "Mutlaka ve mutlaka bol taze sebze ve meyve yemelidir. Kavun, karpuz, kabak, taze fasulye gibi... Mutlaka sebze yemeklerinin ön planda tutulması lazım" diye konuştu.
Sıvı tüketimi
Yaz aylarında sıvının ne şekilde alındığının da çok önemli olduğunu söyleyen Dr. Ender Saraç, şunları kaydetti: "Eğer sürekli ve çok buz gibi, aşırı asitli, soğuk içecekleri içiyorsanız, vücuttaki dengeyi bozuyorsunuz. Normalde, yazın içerisinde bol sıvı almak lazım. Ancak bol sıvı derken, günde 5-6 litreyi kastetmiyoruz. Günde ortalama 2-2.5, çok terlediğimiz günlerde 3 litreye yakın sıvı almak yeterli. Bunun yarısını normal su olarak almak, aynı zamanda bir veya iki su bardağı kadar maden suyu, maden sodası içmek, bunun dışında da yine yoğunluklu sıvılar, mesela naneli limonata gibi veya bol naneli cacık gibi dereotlu cacık gibi, veya hafif sulu kompostolar, fazla şekerli olmayan, doğal haliyle kompostolar gibi".
Besin zehirlenmeleri
Dr. Saraç, sıcak havalarla birlikte artan besin zehirlenmelerine karşı da şu uyarılarda bulundu: "Özellikle hayvansal gıdaları tüketirken yazın çok dikkatli olmak gerekiyor. Fabrika veya et, tavuk, balık, süt, yoğurt, peynir üreticileri, hijyenik şartlarla soğuk zincirle teslim ediyorlar ama, donmuş ürün kamyondan boşaltılırken güneşte kalabiliyor. On dakika bile güneşte kalsa çözülüyor ve çok süratli şekilde toksin ve bakteri üretiyor. Ve tekrar donduğu zaman da bu toksin bir yere gitmiyor, yok olmuyor".
Çocuklarda beslenme
Dr. Saraç, çocukların yaz sıcaklarından olumsuz etkilenmemeleri için, hiç olmazsa bitki çayı içmeye alıştırmak gerektiğini, ayrıca bol roka, marul, tere gibi yeşillik ağırlıklı salatanın çok faydası olduğunu bildirdi. Dr. Saraç, "Aralarda, özellikle salatalık gibi, yeşillik gibi, komposto, meyve, meyve suyu gibi gıdaları vermek bir de lifli gıdalarla kombine etmenin oldukça faydası olur" dedi.
Diyet önerileri
Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Ender Saraç, kilo vermesi gerekenlere ise sağlıklı bir diyet için şunları önerdi: "Akşam hafif ve erkence yenmeli. Çünkü yazın oldukça geç saatlerde ağır yenebiliyor. Her şeyden önce beden tipini bilip, ona göre doğru beslenilmeli. Bol yeşil çay tüketilmeli. Bol ılık sıvı alınmalı. Ve mutlaka günde yarım saat kadar sabah erken veya akşamüstü saatlerinde orta tempoda yürüyüş, egzersiz yapılmalı. Yeşil elma, nane ve zerdeçal kokularını sık sık koklamak, iştah merkezini baskılar, o konuda da yardımcı olabilir" dedi.