Bu haber kez okundu.

Yediğimiz içtiğimiz kaçak!
Türkiye 2010 yılında 12.9 milyar dolarlık tarım ürünleri ithalatı gerçekleştirdi ancak bunun yanı sıra yurda giren kaçak tarım ürünlerinin değeri ise 10 milyar dolar olarak tahmin ediliyor ~|~

YENİ MESAJ - ANKARA

Türkiye'ye kaçak yollarla sokulan tarım ve gıda ürünlerinin değeri, yıllık 10 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'deki kaçak gıda ve tarım ürünleri konusunda 1 aydır çalışma sürdürdüklerini, bu konuyla ilgili resmi kurum ve kuruluşlardan bilgi topladıklarını anlattı. Uluslararası Standart Ticaret Sınıflamasına (SITC) göre Türkiye'nin 2010 yılında 12.9 milyar dolarlık tarım ürünleri ithalatı gerçekleştirdiğini ifade eden Yetkin, bunun yanı sıra yurda giren kaçak tarım ürünlerinin değerinin ise 10 milyar dolar olarak tahmin edildiğini kaydetti. Türkiye'ye yıllık toplam 35 - 40 milyar liralık tarım ürünü girişi olduğunu ifade eden Yetkin, "Bu inanılmaz bir rakam ve vahim bir tablodur" dedi.

Irak'tan kaçak sigara geliyor
Türkiye'ye her yıl Irak'tan kaçak olarak ortalama 25 bin ton sigara sokuluyor. Bu miktar kaçak sigara, Türkiye'de 2.5 milyar dolarlık vergi kaybına yol açyor. Türkiye'ye giren kaçak şeker miktarı ise yılda 500 bin ton olarak tahmin ediliyor. Bu oran yıllık şeker tüketiminin 5'te 1'ine tekabül ediyor ve Türkiye ekonomisine maliyeti 750 milyon doları buluyor. Türkiye'ye İran ve Suriye'den sokulan kaçak çay miktarı ise 60 bin ton. Bunun da ekonomiye maliyeti yaklaşık 75 milyon dolar. Gümrük kapılarının yol geçen hanı olması nedeniyle alkollü içkiler de kaçak olarak yoğun şekilde Türkiye'ye sokuluyor. Yıllık 100 bin şişe kaçak içkinin yurda sokulduğu tahmin ediliyor. Özellikle turistik otellerde tüketime sunulan kaçak içkinin yıllık ekonomiye zararı 200 milyon dolar civarında.

'Et'ler kaçak geliyor
Ayrıca İran, Irak ve Suriye'den her yıl kaçak olarak 500 bin civarında küçükbaş hayvan getiriliyor. Bunların ekonomiye verdiği zarar ise 750 milyon doları buluyor. Kaçak karkas etler ise özellikle İran üzerinden yurda sokuluyor.
Yapılan araştırmaya göre, İstanbul'da tüketilen etin yüzde 40'ı, Türkiye genelinde tüketilen etin de yüzde 30'u kaçak. Kaçak etin yıllık değeri ise 5 milyar TL. Sınır ticareti adı altında da özellikle Gürbulak Sınır kapısından Türkiye'ye sokulup tüm yurda dağıtılan kivi, muz, kavun, karpuz, ananas ve mango kaçakçılığının yıllık ekonomik maliyeti 500 milyon dolar civarında.

Kaçak sosis bile geliyor
Öte yandan, Türkiye'de bolca üretilen konserve, salam, sosis gibi hazır et ürünleri ile mayonez, ketçap, hazır çorba, biber tozu, pirinç, bakliyat gibi ürünlerin kaçakçılığında da artış gözleniyor. Bu ürünlerin kaçakçılık maliyeti ise 1 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de 30 - 40 yıl önce sadece elektronik eşya ile az sayıda sigara kaçakçılığı yapıldığını kaydederek, günümüzde her türlü eşyanın ciddi boyutlarda kaçakçılığının yapıldığını belirtti. Gümrük kapılarında yapılan denetimlerin yetersiz olduğuna işaret eden Yetkin, bu konuda yetkililerin daha fazla önlem almaları gerektiğini kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100