29 Ekim 2002 Salı 00:00
166 Okunma
Yemek yaparkenzehir saçmayın
Gıdaların pişirilmesine dikkat edilmemesinin öldürücü mikroorganizmaların gelişmesine yol açtığı, özellikle pişmiş ve çiğ gıdaların birbirine temasının önlenmesi gerektiği bildirildi. Prof. Dr. Yusuf Durak, et, süt ve sebzeler başta olmak üzere tüm gıda maddelerinde, tehlikeli hastalıklara yol açan salmonella, E.coli, Cl. botulinum gibi zararlı mikroorganizmaların doğal halde bulunduğunu söyledi. Bu tehlikeli organizmaların gıdalardan arındırılmasının doğru pişirme ile mümkün olduğunu vurgulayan Durak, "Bu mikroorganizmaların ölmesi ve vücutta hastalıklara neden olmaması için gıdaların pişirirken, 70 derecede kaynatılması gerekir" dedi.

Bebeğinizin yemeğini bekletmeyin

Yemeklerin pişirildikten sonra soğumaya bırakılması ve soğuma işlemini tamamlayan gıdanın bir an önce tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Durak, şöyle devam etti: "Özellikle bebek ve çocuklar için hazırlanan gıdaların fazlaca bekletilmeden tüketilmesi gerekir. Bu mümkün değilse gıdaları en fazla bir sonraki öğüne ka~|~dar 10 derecenin altında bir ortamda saklamak sağlık açısından oldukça önemlidir. Saklanan gıdalar ise en az 70 derecede ısıtıldıktan sonra yenmelidir. Ne kadar uygun ortamda saklanırsa saklansın, pişirilmiş gıdaların zaman geçtikçe daha fazla bozularak sağlıksız hale geleceği unutulmamalı, pişmiş bir gıda en fazla 24 saat içinde tükekilmeli ya da imha edilmelidir."
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100