Bu haber kez okundu.

Yiyip ve içtiklerimizden
Dok. Ey. Ün. Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüce, yiyecek ve içeceklerden bulaşan hastalık etken sayısının yaklaşık 250 olduğunu söyledi. Yüce, bakteriler, virüsler ve parazitler başta olmak üzere bir çok enfeksiyon etkeni, toksinler, yiyeceklere bulaşmış zararlı kimyasallar ve zehirli mantarların bu kapsamda sayılabileceğini belirtti. Yüce, şu bilgiyi verdi: "Kirli sulardan elde edilmiş ve çiğ tüketilen deniz ürünleri ile Vibrio türleri ve bazı parazitler, çiğ veya pastörize edilmemiş süt ile yapılan kaymak, tereyağı ve özellikle beyaz peynirlerle bulaşan brucella türleri, at, domuz ve diğer vahşi hayvan etlerinin yenmesi ile bulaşan trichinella türleri, kedi besleyenlerin yiyecek hazırlamaları sonucu veya kedi dışkısı bulaşmış yiyeceklerin yenmesi ya da yine az pişmiş ve çiğ yenen sığır ile bulaşan sığır tenyası bu hastalıklar arasında sayılabilir."

Yeterince pişirilmemiş etler

Şarbon hastalığının yeterli pişiril~|~memiş etlerle insanlara bulaşabildiğini dile getiren Yüce, böyle gıdaların yenmesiyle ölümcül bağırsak şarbonu bulgularının görülebileceğini anlattı. Söz konusu etkenler ağızdan alınıp mide?bağırsak sistemine gittiği için, bu hastalıkların ortaya çıkan ilk belirtilerinin yine bu organlarla ilgili olduğunu kaydeden Yüce, belirtilerin bulantı, kusma, karın ağrısı?kramplar ve ishal olduğunu bildirdi.

Et ve süte

dikkat!

Çiğ ya da az pişmiş etler, çiğ veya pastörize edilmemiş sütler, kirli sular ve bu sulardan elde edilmiş çiğ deniz ürünlerinin tüketilmesinin birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olduğuna dikkati çeken Yüce, bu hastalıkların bazen çok ciddi, hatta ölümcül klinik tablolara yol açabildiğini, korunabilmek için vatandaşların yeme içme konusunda bilgilendirilmesi, eğitilmesi ve sık sık uyarılması gerektiğini ifade etti.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100