Bu haber kez okundu.

Ve sonunda tescllendi

Lezzetiyle ün yapmış "Kars kaşarı", Kafkas Üniversitesi (KAÜ) ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği işbirliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda "coğrafi işaret belgesi" aldı.

Kars kaşarının tescillenmesi için Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA) desteğiyle KAÜ ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından 3 yıldır yürütülen çalışmalar tamamlanarak, "Kars kaşarı", Türk Patent Enstitüsü tarafından "coğrafi işaret belgesi" ile tescillendi.

Tescil sürecini yürüten KAÜ Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mitat Şahin, Kars kaşarına coğrafi işaret belgesi alınması için 2013 yılında SERKA'ya sundukları projenin kabul edilmesiyle başlayan sürecin, 3 yıllık titiz çalışma sonucunda tamamlandığını belirtti.

Şahin, yapılan çalışmayla Kars kaşarının özelliklerinin TÜBİTAK Marmara Gıda Enstitüsünde yapılan analizlerle ortaya konduğunu ve bu ürünün Kars'a ait olduğunun tescil edildiğini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

"Kars kaşarı 32 farklı bileşenden oluşuyla diğer kaşarlardan ayrılıyor. Bu kaşar, hayvanlar merada serbest yayılımdayken elde edilen sütlerden yapılır. Endüstriyel bir çiftlikte üretilen sütten Kars kaşarı elde edilmez. Hiçbir katkı maddesi içermez. Emek yoğun üretilen bir üründür. Olgunlaştırılmış beyaz peynirin haşlaması sıcak suda yapılır. Kazanda haşlama yapıldıktan sonra kaşar haline getirilir. Başka şekilde üretilen kaşar, Kars kaşarı özelliği taşımaz. Doğal bir üründür.”

AA

Anahtar Kelimeler:
Kars KaşarıTescil
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.