Bu haber kez okundu.

Yeni mercimek umut veriyor
Türkiye'de en fazla Kırmızı mercimeğin üretildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde geliştirilen "Mert" ve "Atacan" isimli yeni mercimek çeşidi, verimi yüzde 70'e kadar artıracak. Bölge ürünlerinin verimliliği ve çeşitliliğine katkı sunmak amacıyla faaliyet yürüten Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) mühendisleri, 10 yılı aşkın süredir yürüttüğü çalışmalarda iki yeni mercimek çeşidi geliştirdi. Tescili yapılarak "Mert" ve "Atacan" isimleri verilen yeni çeşitler, Türkiye'nin kırmızı mercimek ihtiyacının büyük bölümünü üreten bölgede, verimi dekar başına 50 ila 100 kilogram artıracak. GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner,  yaptığı açıklamada, Türkiye'de geçen yıl 2 milyon 354 bin dekar alanda kırmızı mercimek üretimi yapıldığını söyledi. Türkiye mercimek üretiminin yüzde 95'inin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleştiğini belirten Çetiner, çiftçilerin sertifikalı tohum bulamaması nedeniyle yıllardan beri diğer çeşitlerle karışmış olan mercimek tohumunu ekmek zorunda kaldığını ifade etti. Karışık tohumların çiftçiler ve verim açısından büyük sorun oluşturduğunu vurgulayan Çetiner, "Karışık mercimeğin bir çeşidi hasada gelirken bir çeşidi yeşil kalıyor ve hasatta problem yaşanıyor. Ayrıca farklı özelliklerde oldukları için verimleri de düşük." dedi. AA
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100